Новини політики

Авіаційний безвіз: Що дасть «відкрите небо» з Європою пасажирам і авіакомпаніям?

Оскільки Європа стоїть перед перспективою зимової газової кризи, освітлення в ЗМІ щорічного саміту ЄС-Україна в Києві на цьому тижні зі зрозумілих причин було зосереджено на енергетичних питаннях. Однак важливим досягненням цьогорічного саміту було укладення знакової угоди по авіації, яка потенційно має серйозні практичні аспекти для подальшої європейської інтеграції України.

Під час саміту 12 жовтня офіційні особи України та ЄС підписали Договір про відкрите небо, або Угода про спільний простір цивільної авіації, яка фактично об’єднує повітряний простір України та Європейського союзу. Угода була підписана після приблизно 15 років переговорів, які раніше зайшли в глухий кут, коли Україна опинилася заручницею суперечки між Великою Британією та Іспанією з приводу статусу Гібралтару. Як інформує Експерт, про це пише The Atlantic Council.

Ця угода знімає ряд двосторонніх обмежень на маршрути між Україною та окремими країнами-членами ЄС. Очікується, що воно значно збільшить кількість рейсів, що з’єднують Україну та країни Європейського Союзу, а також буде сприяти виходу на український авіаційний ринок нових перевізників.

Ці очікування, схоже, більш ніж виправдані. Через кілька годин після підписання угоди про відкрите небо провідний європейський бюджетний перевізник Wizz Air оприлюднив плани щодо масштабного розширення своїх послуг в Україні.

Угорська компанія додає в список нових маршрутів п’ять нових країн – Франції, Бельгії, Нідерландів, Іспанії та Португалії.

«Цей договір дозволяє нам працювати в нових країнах, додавати нові міста, чого раніше ми не могли робити», – сказав Роберт Кері, президент WizzAir, під час прес-конференції в Києві.

Протягом наступного року компанія поступово запустить 12 нових маршрутів з Київського міжнародного аеропорту імені Сікорського, в тому числі в Париж і Ніццу, іспанські Барселону і Мадрид, а також Порту на північному заході Португалії.

Перші нові рейси будуть виконані в Париж у середині грудня. Останнім у списку буде швейцарське місто Базель, рейси туди розпочнуться 1 серпня наступного року. WizzAir також додала дев’ять нових маршрутів з західного міста України Львова. Серед пунктів призначення – Мадрид, Париж, Ніцца, Афіни та Салоніки, грецьке місто на Егейському морі.

Ціни на квитки, завдяки договору по відкритому небу, будуть починатися на всіх напрямках від 25 євро. «Наша політика полягає в тому, щоб запропонувати нашим пасажирам якомога нижчу ціну», – сказав Кері.

З новими напрямками загальна кількість маршрутів WizzAir з України досягне 117 у 22 країни – результат, який компанія здобула після 13 років роботи в країні.

На додаток до нових маршрутів, WizzAir збирається майже в три рази збільшити свій повітряний флот в Україні – з нинішніх чотирьох літаків, розміщених у двох аеропортах, до 11.

Протягом наступних шести місяців в Україні прибудуть сім нових літаків Airbus A321, п’ять в Міжнародний аеропорт імені Сікорського і два в Міжнародний аеропорт Львова. Кожен літак зможе перевозити близько 230 пасажирів.

Не розкриваючи загальну суму інвестицій WizzAir, Кері зізнався, що середня ціна літака становить 100 мільйонів євро. «Це дуже значні інвестиції, які ми робимо на тлі вчорашнього оголошення про нову угоду ЄС з відкритого неба», – сказав Кері.

Завдяки цьому кроку WizzAir збільшить свою частку в авіаперевезеннях в Україні з 14% до 29%, що зробить перевізника другим за величиною на ринку. «Це більш ніж подвоїть наші можливості в Україні», – сказав Кері. «Це справжнє свідоцтво того, наскільки важливою є Україна для WizzAir».

Авіакомпанія також найме 288 нових співробітників, що вдвічі більше, ніж зараз в Україні.

З новим флотом авіакомпанія розраховує збільшити кількість рейсів з різних аеропортів. Наприклад, замість трьох рейсів в Берлін зі Львова буде чотири.

За словами генерального директора Міжнародного аеропорту «Київ» Дениса Костржевського, аеропорт зможе обслужити близько мільйона пасажирів, яких WizzAir планує залучити в цьому році.

З новими маршрутами та флотом WizzAir очікує, що в київському аеропорту буде обслуговуватися близько 2,5 мільйона пасажирів. «Аеропорт здатний обслуговувати 1 100 пасажирів на годину. Для цього у нас достатньо потужностей », – сказав Костржевський.

Багато хто чекає, що конкурент Wizz Air в бюджетному сегменті Ryanair буде наслідувати цей приклад і оголосить про подібні амбітні плани з розширення своєї присутності на українському ринку в найближчі тижні. Виступаючи в середині вересня, генеральний директор Ryanair Майкл О’Лірі підтвердив, що він активно розглядає можливість «агресивного розширення» в Україні після зняття авіаційних обмежень. «Єдиний ринок, на який я б вказав, – це Україна», – сказав О’Лірі після щорічних загальних зборів акціонерів Ryanair. «Я думаю, що ми станемо великим інвестором в Україні, коли вона приєднається до європейського відкритого неба».

Більший вибір рейсів і припинення монополії перевізників на популярних маршрутах, ймовірно, будуть означати більш низькі ціни на квитки та широкий вибір варіантів подорожей для українських пасажирів. Впровадження стандартів ЄС також забезпечить більший захист українських споживачів, включаючи обов’язкову фінансову компенсацію і розміщення в готелі в разі затримки або скасування рейсу.

Регіональні аеропорти України також виграють від створення загальної авіаційної зони з Європейським Союзом. За останнє десятиліття ряд аеропортів в регіональних столицях країни піддався комплексної модернізації, причому лідирують Львів і Харків, за ними слідують Одеса і Запоріжжя.

Наступний на черзі – міжнародний аеропорт Дніпро, де нині ведуться роботи з будівництва абсолютно нових терміналів і сучасної злітно-посадкової смуги. Угода про відкрите небо призведе до припливу перевізників в ці регіональні аеропорти, а також надасть вагомі економічні аргументи для подібних ініціатив з модернізації в інших великих містах України.

Однак не всі в захваті від новин про нову авіаційну угоду України. Представники авіакомпаній країни виступили з різкою критикою умов нового договору, які, за їхніми словами, є несправедливими та надають європейським перевізникам ряд невиправданих переваг. Серед довгого списку претензій вони вказують на те, що європейські авіакомпанії тепер можуть виходити на внутрішній ринок України, в той час, як українські перевізники не будуть мати такого ж доступу до внутрішніх ринків окремих країн ЄС.

Угода з відкритого неба може бути поганою новиною для українських перевізників, але вона обіцяє зробити значний позитивний вплив на країну в цілому. Наступного року українські пасажири, швидше за все, стануть свідками різкого збільшення кількості рейсів, що надаються дедалі більшим числом міжнародних авіакомпаній. Подорожі в країни ЄС стануть дешевшими та зручніше, ніж будь-коли.

Це допоможе відновити авіаційний бум, який розпочався у 2016 році, але був тимчасово перерваний спалахом коронавірусу навесні 2020 року. Протягом чотирьох років, що передували перебоїв в міжнародних поїздках, викликаним глобальної пандемії, Україна переживала період стійкого щорічного зростання числа пасажирів, оскільки аеропорти по всій країні щомісячно відкривали додаткові маршрути. За цей період річний обсяг пасажирів в найзавантаженішому авіавузлі України, міжнародному аеропорту «Бориспіль», майже подвоївся з 8,65 млн у 2016 році до 15,26 млн у 2019 році.

Ключовим фактором, що викликав бум авіаперевезень в Україні, стало введення в червні 2017 року безвізового режиму з Європейським союзом. Зняття візових обмежень для громадян України стало величезним психологічним проривом для країни, яка раніше звикла до громіздких і часто нав’язливих процедур отримання віз, перетворюється планування міжнародних поїздок в незручний і неприємний процес.

Багато українців розглядали скасування візових вимог як єдиний найбільш значимий крок на шляху до європейської інтеграції після євромайдан 2014 року. Відкриття ЄС для українських мандрівників мало далекосяжні практичні наслідки, допомагаючи розширити горизонти та забезпечуючи безпрецедентний рівень взаємодії між українцями та їхніми європейськими сусідами.

Тепер цей процес низової європейської інтеграції отримає значний імпульс внаслідок розширення можливостей авіасполучення завдяки угоді «Відкрите небо».

Завдяки більш широкому вибору рейсів за нижчими цінами з більшої кількості міст України, країна неминуче стане більш глибоко інтегрованої в широке європейське співтовариство.

Мільйони українців зможуть зручно подорожувати по ЄС на роботу, навчання і відпочинок, а в Україну приїде рекордна кількість громадян ЄС, які зможуть познайомитися з цією країною ближче. Це надасть відчутний вплив на сприйняття України європейцями, а також буде сприяти зміцненню почуття європейської ідентичності України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сі Цзіньпін  зробив заяву щодо війни в Україні

Голова КНР Сі Цзіньпін під час візиту до Франції заявив, що Китай відіграє активну роль…

7 хв. ago

ТОП-5 причин регулярно оновлювати систему смартфона

Потурбуватися про безпеку варто не тільки віддаючи чи продаючи старий смартфон. Нехтування оновленнями програмного забезпечення…

17 хв. ago

Російські пропагандисти знущалися з Лукашенка

У Білорусі стартували ядерні навчання із застосуванням авіаційного компонента – штурмовиків «Су-25».

27 хв. ago

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

На порушників військового обліку очікує істотне посилення покарання – адміністративні штрафи можуть виписувати за будь-яке порушення правил…

33 хв. ago

Експорт нафтопродуктів з Росії впав до семирічного мінімуму після ударів України по НПЗ

Атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи (НПЗ) призвели до різкого скорочення експорту нафтопродуктів. У…

34 хв. ago

У в’язниці дешевше: британців шокувала ціна квартири-ліжка (фото)

Жителька Великої Британії натрапила на пропозицію оренди квартири у південно-західній частині Лондона. Квартира коштувала більш як 1000…

34 хв. ago