Експорт нафтопродуктів з Росії впав до семирічного мінімуму після ударів України по НПЗ

Атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи (НПЗ) призвели до різкого скорочення експорту нафтопродуктів.

У квітні Росія експортувала з портів на 24% менше мазуту, аніж рік тому. При цьому по відношенню до березня поставки знизилися на 11%, до 815 тис. барелів на добу. Це випливає із даних аналітичної компанії Kpler, які наводить РБК.

Також впав морський експорт нафти (бензин прямогонний) — на 20% рік до року та на 15% по відношенню до попереднього місяця. Загалом було експортовано 322 тис. барелів на добу.

Продовжив скорочуватися і морський експорт дизеля: у квітні він був на 28% нижче, ніж рік тому, і на 23% менше, ніж у березні, досягнувши 762 тис. барелів на добу. Обсяг постачання дизеля на зовнішні ринки послідовно знижується з лютого. При цьому ще в січні він становив 1,15 млн. барелів на добу. Водночас, уряд заборонив експорт бензину з Росії на півроку з 1 березня.

Представлені показники стали «найнижчими з моменту спостереження, тобто, як мінімум, з 2017 року», зазначив глава аналізу нафтових ринків Kpler Віктор Катон. «Накладення сезону ремонтів і потужностей після українських атак дронами вилилося в найслабший місяць для російського експорту нафтопродуктів», — пояснив експерт.

З початку 2024 року Україна почала цілеспрямовано бити дронами по об’єктах паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Росії. За чотири місяці російські НПЗ та нафтобази були атаковані не менше 20 разів. Під ударами опинилися усі великі заводи у європейській частині Росії. Остання з атак сталася 1 травня на найбільший НПЗ у Центральній Росії – Рязанський нафтопереробний завод “Роснефти”.

Через систематичні ударів безпілотників переробка нафти у Росії різко скоротилася. Згідно з останніми даними Росстату, у березні виробництво бензину впало на 3,5% порівняно з лютим та на 7,9% до аналогічного періоду минулого року. Виробництво дизеля, навпаки, зросло до лютого на 5,4%, але знизилося на 5,7% рік у рік. В абсолютному вираженні показники у першому кварталі становили 11 млн тонн (зниження на 1,3%) та 21,9 млн тонн (зниження на 2,2%) відповідно.

Випуск мазуту у березні знизився на 7,9% до лютого та на 22,2% до березня минулого року. Усього за перший квартал він скоротився на 11,6%, до 9,7 млн. тонн. Виробництво нафти зросло у березні на 41,6% до лютого, але скоротилося на 22,2% до березня 2023 року. Усього за перші три місяці 2024 року воно склало 2 млн тонн, що на 32,7% нижче за аналогічний показник 2023 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Президент Ірану загинув: ЗМІ з’ясували подробиці авіакатастрофи

Президент Іранської Республіки Ібрахім Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи. Про це повідомляє видання N12, посилаючись на свої обізнані джерела. За…

11 хв. ago

Безугла розкритикувала Сирського та назвала злочинцем командувача Обʼєднаних сил ЗСУ

Нардепка Мар'яна Безугла побувала на фронті з відрядженням. Повернулася депутатка, як вона сама каже, з поганими…

19 хв. ago

Дослідження довели, що вживання кеш’ю допоможе сповільнити старіння

Якщо ви турбуєтеся про те, щоб ваш організм працював добре в будь-якому віці, то варто підійти…

41 хв. ago

ФОПів надумали серйозно потрусити: будуть підвищувати і додавати податки

В Україні задля подолання проблем наповнення бюджету можуть запровадити військовий збір для ФОПів. Зараз він становить 1,5%.…

52 хв. ago

Погода дасть жару. Синоптики дали прогноз на робочий тиждень в Україні

Весь робочий тиждень в Україні литимуть дощі - як повсюдно, так і місцями, як із…

59 хв. ago

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Починаючи з 18 травня, у військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб оновити дані, але навіть добровільний…

1 годину ago