Новини суспільства

Чи можна побороти рейдерство в Україні апріорі?

Украй нагальне питання для багатьох бізнесів, які піддалися атакам рейдерів різного штибу, це те, що не дає порядним підприємцям спати.

Про це повідомляє golos.com.ua.

На сайті “Голосу України” під заголовком “Хто і як збирається припиняти рейдерство в Україні” вийшла стаття Сергія Сулими про те, що Верховна Рада проголосувала у першому читанні антирейдерський законопроект 3774.

“Буде посилено відповідальність за незаконні дії з документами на перерахунок, а також платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грішми через обладнання для їх виготовлення.

А також за підробку документів, які подаються для проведення держреєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців. Та протидію господарській діяльності, незаконне заволодіння майном підприємства чи організації, доведення до банкрутства з суттєвими збитками як державі, так і кредитору. А ще за шахрайські дії з фінансовими ресурсами, підробку реєстраційних документів при виготовленні цінних паперів, підробку документів, печаток, штампів, бланків і так далі.

Штрафи сягатимуть від 85 000 до 680 000 гривень, тюремні терміни – від 6 місяців до 10 років”, – пише автор.

Сергій Сулима згадує кілька випадків, які мають ознаки рейдерських атак, посилаючись на публікації УНІАН, “5.ua”, biz.nv.ua, reform.energy.

Як приклад успішної рейдерської атаки подається історія, яка розгорталася у селі Чабани під Києвом. Там рейдери віроломно захопили унікальний, європейського значення дослідний полігон НААН.

“Причому після численних звернень у всі можливі та неможливі інстанції – від уряду, Верховної Ради, Генпрокуратури, СБУ, САП і НАБУ про те, що захоплення наукових земель за підтримки “тітушок” розгортається, кримінальне провадження розпочали… проти науковців. А поки справу слухає Антикорупційний суд, на захопленій землі вже аврально зведено шикарну багатоповерхівку”, – пише автор.

Ще одна історія стосується теж Дніпропетровської області, а точніше – Нікополя, де, як зазначає сайт “5.ua”, безпечний канадський інвестор за 11 мільйонів євро побудував тут сонячну електростанцію і був змушений під’єднати її до електромереж феросплавного заводу. Але невдовзі СЕС банально від’єднали від електромережі без жодних на те підстав, пославшись на ремонт підстанції на території заводу.

Третя історія з посиланням на УНІАН про конфлікт між “Цитрусом” та Геннадієм Корбаном. У “Цитрусі” стверджують, що він висловив претензію на їхній розкручений бренд. А тому зараз “Цитрус” через суд оскаржує буцімто незаконне входження Геннадія Корбана до складу учасників компанії. Та обурюється тим, що Корбан на своїй сторінці у Фейсбуці піддавав сумніву їхню ділову репутацію.

У компанії стверджують, що Геннадій Корбан ніколи не отримував заявлену частку в 50% у “Цитрусі” і проглядають далекоглядні плани, можливо, аж до рейдерського захоплення, підкреслює УНІАН.

Тому, переконаний Сергій Сулима, український бізнес має надію на прийняття закону у другому читанні і шкодує, що цього не зробили до парламентських канікул, давши рейдерам ще як мінімум два-три місяці їзди на трійці з бубонцями.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, яку Windows люблять українці

Windows 11 відзначатиме третю річницю цієї осені, але вона все ще не може наздогнати свого…

21 хв. ago

“Зовсім кепсько”: Щоб зняти з Кадирова піджак на “інавгурації” Путіна знадобилося одразу двоє людей. ВІДЕО

Виявляється, що голова Чечні Рамзан Кадиров , про здоров'я якого останнім часом ходять досить похмурі чутки, самостійно…

29 хв. ago

РФ хоче мати військову базу в Червоному морі

Російська Федерація прагне мати порт на узбережжі Червоного моря, щоб посилити свої економічні інтереси та…

33 хв. ago

В Україні військовим виплачують 6 додаткових винагород: які суми та за що дають

Крім того, що українські захисники на передовій зможуть отримувати підвищене грошове забезпечення, відомо про 6 окремих видів…

49 хв. ago

США почали випробування безпілотної версії HIMARS

Минулого місяця армія США вперше провела випробування прототипу ракетно-пускової установки M142 HIMARS без екіпажу.

53 хв. ago

Що вдягнути на роботу влітку: п’ять готових образів

Літо - час яскравих сонячних днів і веселощів, але також час вибору зручного і стильного…

1 годину ago