В Україні військовим виплачують 6 додаткових винагород: які суми та за що дають

Крім того, що українські захисники на передовій зможуть отримувати підвищене грошове забезпечення, відомо про 6 окремих видів винагород – їх можуть отримувати військовослужбовці, які перебувають в районах ведення бойових дій, виконують певні бойові завдання та деякі інші категорії осіб.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Вона вказала, що загалом існує 6 видів додаткової винагороди:

  1. виплата додаткової винагороди. Її розмір становить 100 000 гривень на місяць, виплата здійснюється військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях, або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення, зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території. Також вона передбачена сім’ям полонених, зниклих безвісти та за час лікування після отримання поранень, травм, контузій пов’язаних із захистом країни.
  2. додаткова винагорода у розмірі 50 000 гривень. Вона виплачується військовослужбовцям, які виконують бойові завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ. Виплата також передбачена у випадку, коли військові діють поза районами ведення бойових дій, якщо такий пункт здійснює оперативне управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових завдань підрозділу першого ешелону оборони або наступу до батальйону включно.
  3. виплата у розмірі 30 тисяч – виплачується військовослужбовцям які виконують бойові або спеціальні завдання згідно з бойовими наказами (діє на період дії воєнного стану). Вона виплачується з розрахунком на місяць пропорційно часу виконання бойових завдань.
  4. винагорода, яка була введена нещодавно, становить 70 тисяч;
  5. винагорода в розмірі від 15 тис. грн до 30 тис. грн – виплачується інструкторам у навчальних військових частинах;
  6. винагорода у розмірі 2350 грн – виплачується курсантам військових вишів.

Третя виплата може стосуватись різних категорій військовослужбовців:

  • ті, хто діє у складі угруповань військ Сил оборони, резерву Головнокомандувача Збройних Сил України Сил оборони, розгорнутих пунктів управління Генерального штабу Збройних Сил України, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ (сил);
  • військові з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури згідно з бойовими розпорядженнями;
  • військові зі всебічного забезпечення діючих угруповань військ Сил оборони безпосередньо в районах ведення бойових дій згідно з бойовими логістичними розпорядженнями.

Стосовно четвертого виду винагороди – в інтерв’ю Калмикова вказала, що Кабінет Міністрів затвердив її нещодавно, наголосивши, що “це не заміна 100 тисяч “бойових”, а додаткова виплата для тих, хто перебуває на передовій”.

“Їх отримують військовослужбовці Збройних Сил, Нацгвардії, СБУ, ГУР, Держприкордонслужби, Служби спецзв’язку, Державної спеціальної служби транспорту, а також поліцейські”, – додає вона.

Крім того, вона передбачена для тих, хто, як каже заступниця міністра оборони, безпосередньо перебуває на лінії зіткнення з ворогом, хто виконує бойові чи спеціальні завдання в першому ешелоні оборони, або наступу на відстані до ротного опорного пункту включно.

“Ця виплата передбачена саме для тих, хто безпосередньо перебуває на лінії зіткнення з ворогом. Отримувати її зможуть ті, хто виконує бойові чи спеціальні завдання в першому ешелоні оборони, або наступу на відстані до ротного опорного пункту включно, – вказує спікерка та додає: – Також на неї можуть розраховувати ті, хто виконує бойові завдання між позиціями Сил оборони України та агресора, на окупованих Росією територіях, а також на території ворога”.

Проте тут також є нюанс – розрахунок ведеться залежно від кількості днів, під час яких виконувалися завдання: “Тобто до конкретного місяця ця виплата не прив’язана, а виплачувати її мають тоді, коли буде сумарно 30 днів виконання завдань”.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Виїзд чоловіків призовного віку за кордон: чи перевірятимуть оновлення даних

У Державній прикордонній службі України запевняють, що не перевірятимуть оновлення військово-облікових даних у чоловіків призовного…

2 хв. ago

Не тільки співробітники ТЦК: хто тепер може вручати повістки – довгий список

Не забудьте, що з 18 травня всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані. Деталі щодо того, що прописано…

39 хв. ago

Землю виснажує затяжна магнітна буря: її потужність зросте ще більше

До 21 травня Землю продовжать накривати магнітні бурі, які почалися ще 10 травня та були найсильнішими за…

50 хв. ago

Стане “золотою”? Експерти прогнозують стрімкий ріст тарифу на воду з 1 червня

В Україні останні місяці активно обговорюють подорожчання електроенергії для населення, але з 1 червня 2024 року…

1 годину ago

Наклали чотири шви: стали відомі подробиці стану здоров’я Усика після перемоги над Ф’юрі

Новоспеченому абсолютному чемпіону світу в надважкій вазі Олександру Усику наклали чотири шви через розсічення над правим оком після перемоги над Тайсоном Ф'юрі. Про…

1 годину ago

Існує щось гірше: колишній розвідник з Пентагону заявив, що боятись треба не прибульців

Колишній мисливець за НЛО, фізик та розвідник Шон Кіркпатрік, який працював у Пентагоні, занурився в…

1 годину ago