Новини суспільства

Стало відомо, як в Україні будуть проходити випускні вечори школярів

Майже у всіх містах України навчальний рік добігає завершення. Майбутні абітурієнти здають ЗНО, чекають на атестати й готуються до вступних кампаній. А чи будуть цьогорічні одинадцятикласники святкувати випускні?

Раніше у Міністерстві освіти та науки повідомляли, що заклади освіти самостійно ухвалюють рішення про формат проведення таких заходів. Про це пише Експерт з посиланням на vseosvita.ua.

Рішення повинні ухвалюватися з урахуванням епідситуації у регіоні та обмежень, які накладають державна або регіональна комісія з ТЕБ та НС. Зараз епідеміологічна ситуація поліпшується, але є певні обмеження, які властиві тій чи тій зоні. З урахуванням цих обмежень випускні можуть проводитися, – пояснив начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко у коментарі виданню «Сьогодні».

Наразі майже всі області України знаходяться у жовтій зоні, а це означає, що випускні проводити можна, хоча і з деякими обмеженнями.

Дати проведення випускних школи також визначають самостійно. Це пов’язано з тим, що після вимушених карантинів у деяких містах продовжили навчання на червень. Також дата випускних залежить від епідеміологічної ситуації у кожному регіоні. Загалом школи орієнтуються на дати закінчення ЗНО і планують проводити випускні після 20 червня.

Як проведуть випускні у різних містах України?

КИЇВ

Випускні пройдуть у кінці червня.

У столиці, як і минулого року, відбудеться лише вручення атестатів з дотриманням карантинних обмежень.

“За можливості, це відбуватиметься на вулиці, якщо дозволить погода, а всі інші святкування – це відповідальність батьків. Якщо заходи будуть проводитися, то це не повинно відбуватися в закладах освіти”, – розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко в коментарі для «Укрінформ».

Мер Києва додав, що заходи можуть відбутися, але за умови дотримання всіх карантинних правил. Це і дистанція, і маски, і проведення заходів не у приміщеннях. Також обмежать доступ батьків.

ОДЕСА

Випускні можуть проходити лише у межах одного класу і без глядачів.

Начальник департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександр Лончак на своїй сторінці у фейсбуці заявив:

“Робота освітніх закладів триває в умовах карантинних обмежень, тому жодних святкових заходів, випускних у цьому році на широкий загал. Лише в межах одного класу і без глядачів”.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Школи самі будуть визначати дату випускного.

У травні 2021 року заступник мера Хмельницького Михайло Кривак розповів місцевому виданню «vsim.ua», що дату випускного у цьому році визначатиме керівництво кожної школи.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Атестати мають видати з 15 до 30 червня.

Директорка Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Людвіга Цуркан розповіла місцевому інформаційному агентству «АСС», що випускні в області повинні провести з 15 до 30 червня.

“Формат вручення свідоцтв учням 9 і 11 класів кожен заклад буде вибирати сам. Ми рекомендували уникати гучних святкувань у ресторанах з великою кількістю людей. Проведення останніх дзвінків і вручення свідоцтв ми будемо моніторити. А ось проведення випускних у ресторанах – це вже не наша компетенція. Це компетенція територіальних громад і відповідальність батьків та учнів”, – заявила Цуркан.

ТЕРНОПІЛЬ

Випускні та традиційні вручення атестатів заплановані на 2 липня.

Начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк в інтерв’ю «Файна місту»повідомила, що випускні та традиційні вручення атестатів заплановані на 2 липня.

Вона зазначила, що цього року поки що не планується проведення традиційної загальноміської ходи випускників.

“Ми подивимося, як буде складатися ситуація у майбутньому”, – зазначила Похиляк.

ЗАПОРІЖЖЯ

Від проведення урочистостей попросили відмовитися, але не заборонили.

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради попросив школи утриматися у 2021 році від проведення урочистостей – останніх дзвінків і випускних вечорів, повідомив місцевий канал «tv5».

Однак це лише рекомендації, і формат проведення випускних визначатимуть у кожному класі індивідуально.

ПОЛТАВА

Атестати повинні вручити 1 липня.

Керівниця пресслужби Полтавської міської ради Аліна Рябоконь повідомила «0532.ua», що вручення свідоцтв про здобуття повної загальної середньої освіти випускникам має відбутися 1 липня з дотриманням необхідних протиепідемічних вимог.

ДНІПРО

Вручення свідоцтв про базову загальну середню освіту проходитиме не раніше 30 червня.

“Школи можуть самі визначатися з датою вручення свідоцтв, однак це проходиме не раніше 30 червня. Формат також погоджує керівництво школи. Природно, пишних урочистостей на дві години в актовому залі не буде”, – заявила заступниця начальника відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровського міськради Людмила Кошман на пресконференції у «Наше місто».

Кошман порадила проводити вручення у дворі школи, з дотриманням усіх необхідних вимог – дистанції та масок. Якщо у регіоні встановлять «червоної» зони, всі заходи буде скасовано.

ЧЕРНІГІВ

Вручення атестатів з 30 червня до 1 липня.

Заступниця начальника управління освіти Чернігівської міської ради Олена Горна повідомила, що випускникам міських шкіл вручать атестати з 30 червня до 1 липня.

Ольга Степанова

Recent Posts

Перший півфінал “Євробачення-2024” у фото: емоційний номер від України та справжній горор Ірландії

Нарешті відгримів перший півфінал пісенного конкурсу "Євробачення-2024", де за вихід у фінал боролася Україна. Усього…

41 секунда ago

У тимчасово окупованому Луганську горить нафтобаза російських загарбників (відео)

У тимчасово окупованому Луганську ввечері 7 травня пролунали потужні вибухи та спалахнула нафтобаза у місті. Нафтобаза використовувалася…

5 хв. ago

Ракетна атака по Україні: російські бомбардувальники Ту-95 випустили ракети

Російські терористи здійснили пуск крилатих ракет Х-101/555 з бортів бомбардувальників Ту-95МС. Попередньо, пуски відбулися з району…

17 хв. ago

Стівен Кінг закликав до бійки між Зеленським та Путіним: щоб містер Z надрав йому дупу

Відомий американський письменник, майстер жахів Стівен Кінг, який постійно підтримує Україну, зробив нову заяву. Він закликав…

3 години ago

ТЦК, сіськадовська та інші. 5 найгучніших “воєнних” скандалів із “Кварталом 95”

Жіночий квартал (Проект "Кварталу 95") вкотре потрапив у скандал. Цього разу суспільство обурив номер про колишнього…

3 години ago

Звинуватила у смерті Путіна: у Кропивницькому жінка випала з оглядового колеса

У Кропивницькому випала з оглядового колеса та розбилася жінка. Про це 7 травня з посиланням…

3 години ago