Економіка

Українцям утричі підняли тарифи на електроенергію: коли їх переглянуть і що буде з цінами

Тарифи на електроенергію можуть переглянути у квітні наступного року. Поки що ціни знижувати не планують і українці платитимуть утричі більше, ніж раніше.

Про це повідомляє Експерт з посиланням на Обозреватель.

Покладання спеціальних зобов’язань (ПСО), яке зараз регулює ціни, діятиме до квітня 2022 року, потім його можуть переглянути та змінити тарифи. Наразі ж українці змушені платити не 1,44, а 4,5-4,85 грн за кожен кВт*год.

За словами директора ТОВ “Волиньелектрозбут” Дмитра Іванова, прогнозувати реальну вартість електроенергії у 2022 році в ситуації, коли весь світ входить в енергетичну кризу – складно. До того ж, частина українських регіонів уже перейшла до “червоної” зони.

Чинний формат ПСО теоретично виглядає непогано – НАЕК “Енергоатом” (маючи значно нижчу собівартість енергії, ніж інша генерація) за рахунок високої маржі від продажу на вільному ринку повинен компенсувати різницю між тарифом населення і реальною вартістю енергії. Практично – це те ж саме перехресне субсидування, яке було раніше, тільки “упаковка змінилася і писанини додалося, – каже експерт.

Чинний механізм ПСО неминуче призведе до утворення касових розривів у постачальників універсальної послуги та в “Енергоатомі”, вважає експерт. Це, зі свого боку, спричинить нездатність всіх учасників ПСО виконувати ці спеціальні обов’язки.

“Це – песимістичний сценарій чинного формату ПСО, і він потребує негайних коректив і вдосконалення. Дефіцит генерації та рівень запасів вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ лише посилює негатив ситуації”, – пояснив Іванов.

Ольга Степанова

Recent Posts

Депутат у власному будинку роками ґвалтував маленьких дівчат: йому винесено вирок

Луганська обласна прокуратура відстояла у Верховному Суді справедливе покарання для ексдепутата Сєвєродонецької міськради. Він протягом…

2 хв. ago

Трендові стрижки, які омолоджують одразу на 10 років і роблять обличчя худішим

Жінкам, які хочуть омолодитися, скоригувати овал свого обличчя й освіжити образ, стилісти рекомендують три модні…

9 хв. ago

Український нардеп “загубив” 11 мільйонів: що відомо про новий скандал і гучна заява НАБУ

Новий скандал сколихнув Україну. Нардеп Андрій Клочко отримав підозру за незаконне збагачення. Майна накупив, а от…

22 хв. ago

Племінниці принцеси Діани в гламурних образах вийшли на публіку (фото)

Сестри Спенсер виглядали гламурно, коли зʼявилися напередодні на презентації ювелірних виробів у Лондоні. Про це пише Hello. Леді…

29 хв. ago

Лізли через паркан і ламали бузок: київський ботанічний сад штурмували “вандали-естети”

Національний ботанічний сад імені Гришка у Києві звернувся до відвідувачів з проханням поважати роботу працівників…

39 хв. ago

Ексдепутатка парламенту Норвегії, яка воює за Україну, вийшла заміж за українського військового: відео

Сандра Андерсен Ейра, колишня депутатка Стортінгу, яка бореться за Україну від початку повномасштабного вторгнення, вийшла заміж за…

41 хв. ago