Новини світу

Польща замовила додаткові переносні ЗРК на фоні війни в Україні

Міністерство національної оборони Польщі уклало з Польською групою озброєнь (PGZ) контракт на постачання додаткових 600 переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun, а також 3500 ракет, які буде вироблено польською компанією Mesko.Про це пише Експерт із посиланням на Defence-blog.

За словами глави Міноборони Польщі Маріуша Блащака, перші системи Piorun мають з’явитися до кінця цього року.

«Це продукт польської технічної думки, зброя, виготовлена ​​в нашій країні. Це також зброя, яку було випробувано під час війни в Україні. Ще до початку війни ми передали ці комплекти українцям. Виявилося, що вони ефективні… і українці використовували ці комплекти, щоби успішно захищатися від російського вторгнення. Саме тому ми вирішили доповнити контракт від 2016 року та збільшити обсяг замовлення комплектів для польських військових. Пізніше цього року вони перейдуть до солдатів польської армії», – сказав Блащак.

Маріуш Блащак додав, що нова угода щодо систем Piorun є частиною послідовного зміцнення позиції польської оборонної промисловості щодо модернізації польської армії.

Змінений контракт було підписано у грудні 2016 року, а термін його реалізації – 2023 рік.

Piorun – польський переносний зенітно-ракетний комплекс, більш відомий як ПЗРК. Це модернізована версія ПЗРК «ГРІМ», що включає однозарядну ракету малої дальності, розроблену та виготовлену польською компанією MESKO на базі радянського виробництва 9К38 «Голка» (SA-18 Grail).

Ракета Piorun може вражати маловисотні (на висоті від 10 м до 4 км) об’єкти супротивника на відстані до 4000 м.

За даними Defence24, система Piorun оснащена програмованою ГСН, стійкою до засобів протидії, а також датчиком наближення. Робота ГСН може бути налаштована на влучення в конкретну мету до пуску ракети – це підвищує ймовірність поразки. Пусковий механізм також оснащений оптико-електронним датчиком, що дозволяє вести операції як вдень, так і вночі (тепловізійний канал).

Ольга Степанова

Recent Posts

У Німеччині пропонують збивати російські ракети з території країн НАТО

Депутати Бундестагу Німеччини з партії канцлера Олафа Шольца вважали за можливе захистити небо України з…

13 хв. ago

Антикорупціонера Шабуніна звинуватили у привласненні авто для фронту

Відомий антикорупціонер Віталій Шабунін, якого звинувачують в ухиленні від військової служби, використовує в особистих цілях…

1 годину ago

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

3 години ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

4 години ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

4 години ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

4 години ago