Новини

Сунак і Рютте домовилися створити «міжнародну коаліцію» для допомоги Україні

Ріші Сунак і Марк Рютте домовилися створити «міжнародну коаліцію» для допомоги Україні в закупівлі винищувачів F-16.Представник Даунінг-стріт повідомив, що прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте «працюватимуть над створенням міжнародної коаліції, щоб забезпечити Україну бойовими можливостями з повітря, підтримуючи все: від навчання до закупівлі літаків F-16», інформує The Guardian.

«Прем’єр-міністр підтвердив свою віру в те, що Україна по праву займає місце в НАТО, і лідери погодилися з важливістю того, щоб союзники надавали довгострокову безпекову допомогу Україні, щоб гарантувати, що вони зможуть стримувати майбутні напади. Лідери домовилися продовжувати співпрацю як на двосторонній основі, так і через такі форуми, як Європейське політичне співтовариство, щоб подолати лихо торгівлі людьми на нашому континенті», – йдеться в повідомленні.

Заява була зроблена через день після того, як президент України Володимир Зеленський сказав, що Київ незабаром може отримати винищувачі F-16, зазначивши, що він сподівається на «дуже важливі» рішення з цього питання за допомогою Великої Британії.

Нагадаємо, Володимир Зеленський у понеділок, 17 травня, прилетів на гелікоптері до резиденції Чекерс прем’єр-міністра Великої Британії на зустріч із Ріші Сунаком. Стоячи біля Сунака після зустрічі, Зеленський сказав, що вони обговорювали створення “коаліції винищувачів”.

“Сьогодні ми говорили про винищувачі, дуже важливу для нас тему, тому що ми не можемо контролювати небо, ви це знаєте. Оскільки ми справжні партнери, Ріші знає всі деталі, що відбувається на нашому полі бою. Ми хочемо створити коаліцію винищувачів, і я дуже позитивно ставлюся до цього”, – зазначив Володимир Зеленський.

У свою чергу, британський прем’єр повідомив, що “це непроста річ наростити можливості бойової авіації”. “Це не просто забезпечення літаками. Крім того, Велика Британія може відігравати значну роль у підготовці пілотів і всій супутній логістиці. Одна річ, яку ми почнемо робити вже зовсім скоро, це підготовка українських пілотів. І це те, що ми сьогодні обговорювали”, – сказав Ріші Сунак.

Ольга Степанова

Recent Posts

Важкий люкс віцеспікерки Кондратюк: босоніжки та сумочка потягнуть на три зарплати парламентарки

Віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк є однією з небагатьох українських парламентарів, яка під час широкомасштабної…

27 хв. ago

Вчені виявили ртуть в одній із найбільш споживаних у світі риб

Вчені виявили ртуть в одній із найбільш споживаних у світі риб. Видобуток та спалювання вугілля супроводжуються виділенням…

39 хв. ago

На Сумщині чоловік “під контролем поліції” двічі займався сексом за гроші

У Сумській області поліція викрила сутенерку, яка втягнула у заняття проституцією свою знайому. Для того,…

44 хв. ago

Спецслужби Польщі знайшли прослушку у приміщенні, де мало відбутись засідання уряду

Служба захисту держави у співпраці з Агентством внутрішньої безпеки виявили та демонтували пристрої, які могли використовуватися…

50 хв. ago

Безугла заявила, що за Авдіївкою досі відсутні фортифікації

Народна депутатка Мар'яна Безугла заявила, що на Авдіївському напрямку на третій рік повномасштабної війни досі…

55 хв. ago

Пішов на фронт після полону: загинув наймолодший захисник “Азовсталі” Назарій “Грінка”

На фронті загинув наймолодший захисник Маріуполя, воїн бригади "Азов" Назарій Гринцевич із позивним "Грінка". Про…

56 хв. ago