Новини

Вірмено-азербайджанський конфлікт: де тут московський вплив і навіщо це французам

У вересні – жовтні активісти вірменської діаспори й деякі політики та муніципальні діячі Франції, які підпали під їхній вплив, стали просувати ототожнення Азербайджану з рф, а Вірменії з Україною

У вересні – жовтні активісти вірменської діаспори й деякі політики та муніципальні діячі Франції, які підпали під їхній вплив, стали просувати ототожнення Азербайджану з рф, а Вірменії з Україною, пише 5 канал. Вони намагаються порівняти російську агресію проти України та дії Азербайджану щодо повернення своїх територій, які 30 років перебували під вірменською окупацією.

Ці звинувачення не мають нічого спільного з реальністю з огляду на історичні факти. У 1991-1993 рр.  вірменські збройні формування за участі 366 полку і 622 окремого батальйону росармії окупували 20% суверенної території Азербайджану. У повідомленні Комісії Європейського Співтовариства від 31.05.1995 наголошувалося: «У разі  Азербайджану 20% національної території перебуває під окупацією, включаючи значну частину території за межами Нагірного Карабаху».

Спроби перетворити Азербайджан на агресора мають виключно меркантильні інтереси. Франція економічно та енергетично максимально залежить від рф, і її істеблішменту необхідне «перемир’я» між Україною та Росією, навіть ціною здачі Донбасу та Криму. Тому французькі парламентарі, які лобіюють інтереси великих корпорацій, зміщують фокус уваги Євросоюзу з російської агресії на Азербайджан.

Як нагадує телеграм-канал AZfront, взаємодія українців та азербайджанців на відміну від Вірменії має більш ніж вікову історію. Досить лише порівняти реальну допомогу Україні з боку Баку та Єревану:

Що зробив Азербайджан

  • З початку війни азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR безкоштовно надала понад 200 000 л палива для автомобілів швидкої медичної допомоги та ДСНС.
  • Азербайджан надав Україні понад 900 тонн медикаментів, медобладнання й продовольства на суму понад 15 млн євро.
  • З березня до початку жовтня Азербайджан прийняв майже 4000 українських біженців.

Що зробила Вірменія

  • З початку російсько-української війни члени уряду Вірменії 12 разів відвідували росію.
  • Вірменія єдина виступила проти припинення російського представництва в Раді Європи.
  • Турецький телеканал Haber Global представив документальні матеріали про відправку в Україну чотирьох винищувачів Су-30 з вірменськими льотчиками.
  • У лютому-червні у Вірменії та прилеглому до неї вірменському анклаві Карабаха пройшли 14 громадських акцій на підтримку агресії проти України. 11 із них відбулися в Єревані.
  • В березні «влада» вірменського сепаратистського анклаву в Карабаху відправила через тамтешніх «російських миротворців» 14 т. продуктів та одягу для окупаційних сил у Київській та Запорізькій областях.
  • З березня до початку жовтня Вірменія прийняла аж 489 українських біженців.

Колаборація Вірменії з режимом путіна носить абсолютно відкритий і очевидний характер. Таким чином, спроби послабити позиції Азербайджа в Європі – це лише ще один доказ, що бажання відібрати Карабах фінансується та інспірується у москві.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як зустріли Великдень українські селебріті: на малій батьківщині, у колі сім’ї та церкви (фото)

У неділю, 5 травня, українські православні християни, попри обстріли країни-агресора, пекли паски, ходили до церкви та…

11 секунд ago

Українцям обіцяють допомогти з похованням: суми, умови, процес

Коли настає час прощання з пенсіонером, багато хто звертається за допомогою на поховання. Але хто…

12 хв. ago

Через атаки росіян українська енергетика зазнала збитків на понад 1 млрд доларів

Після серії масованих обстрілів ЗС Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури впродовж останніх місяців ситуація в енергосистемі України…

20 хв. ago

В США існує місто довгожителів Лома-Лінда: його мешканці розкрила свій раціон

В США існує "місто-долгожителів" Лома-Лінда і його мешканка розкрила свій раціон. Можливо, саме у її…

31 хв. ago

Концерт Мадонни зібрав на бразильському пляжі Копакабана 1,6 мільйона глядачів (відео)

Величезна кількість шанувальників зібралися на бразильському пляжі Копакабана на безкоштовний концерт поп-діви Мадонни 4 травня. Фанати зірки…

36 хв. ago

Весілля року: одруження мільярдера Умара Камані та моделі Нади Адель коштувало 20 млн фунтів

Засновник-мільярдер британського магазину моди PrettyLittleThing (PLT) Умар Камані одружився наприкінці минулого тижня з моделлю Надією Адель. Про…

40 хв. ago