В США існує місто довгожителів Лома-Лінда: його мешканці розкрила свій раціон

В США існує “місто-долгожителів” Лома-Лінда і його мешканка розкрила свій раціон. Можливо, саме у її звичці харчуватися хтось знайде відповідь, чому американці з цієї “блакитної зони” живуть довше приблизно на десять років, ніж решта населення Америки.

Еліза Ченг – дієтологиня з цієї скромної місцини каліфорнійського штату. У своїй колонці CNBC Make it вона описала, що їсть. За її словами:

“Кожна людина має унікальні потреби, і важливо знайти підхід до харчування, який працює саме для вас”.

Раціон мешканки Лома-Лінди:

  • Сніданок. Еліза Ченг прокидається о 6 ранку й одразу випиває 250 мл води кімнатної температури. Іноді додає до неї лимон. Далі снідає мискою цільнозернових пластівців: заливає їх рослинним молоком та додає фруктів. За словами Ченг, пластівці дають їй тривале відчуття насичення. Щодо молока – вона обирає мигдальне. “Зазвичай я обираю мигдальне молоко, тому що воно містить вітаміни групи В і залізо, які необхідні для регулювання росту і сили м’язів”, – стверджує Ченг.
  • Ранковий перекус. Ченг каже, що зазвичай починає працювати о 7:45 ранку, і десь через кілька годин після початку робочого дня робить міні-перерву. Її перекуси доволі різні: або батончик з мюслями/горіхами/насінням, або сирна паличка разом с соком, або йогурт зі жменею мюслів.
  • Ченг зазвичай обідає приблизно опівдні. Їсть також варіативно, але завжди в її тарілці присутня комбінація вуглеводів, білків, жирів, овочів та деяких фруктів. “Останнім часом моїм фаворитом є рис на пару зі смаженою броколями та цвітною капустою, покритими медовою глазур’ю, та твердим тофу, обсмаженим у фритюрі. У дні, коли я їм рибу, я замінюю тофу на лосося”, – каже Ченг. За її словами, вона часто їсть на обід боби, тофу, сочевицю, квасолю, соєве м’ясо тощо, оскільки з дитинства старається їсти багато білка рослинного походження.
  • Післяобідній перекус. Він припадає десь на 13:45, і це час для солодкого у житті Ченг. “У цей час я віддаю перевагу чомусь солодкому, щоб підвищити рівень цукру в крові, наприклад, шматочку шоколаду, банану з горіховим маслом або полуниці з “Нутеллою”, – стверджує дієтолог.
  • Вечеря. Востаннє Ченг їсть десь о 17:00. Вона любить вечеряти “буолами” – “тарілками” з білим або коричневим рисом, до яких може дати кунжут, смажений тофу, соус на смак (в її випадку – в’єтнамський “хойсін”), водоростями норі. Пропорція така: половину миски з рисом вона заповнює овочами, а іншу половину – білком.

Іноді Ченг їсть на ніч, коли відчуває голод. Легкий перекус дозволяє собі о 20:00. Зазвичай, це йогурт зі смаком меду. Іноді Ченг додає до нього горіхів, щоб отримати корисні жири. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Стан Фіцо важкий, але стабільний: у Словаччині повідомили нові деталі про наслідки замаху

15 травня у Словаччині стався замах на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Через кілька днів і низку проведених…

12 хв. ago

Абсолютний чемпіон: топ-3 найяскравіших нокаути у виконанні Олександра Усика (відео)

У ніч на 19 травня в Саудівській Аравії відбудеться бій українського боксера Олександра Усика і британця…

25 хв. ago

Дикі закони Шмигаля: в Україні повістка буде вважатись врученою, навіть якщо людини немає вдома

Кабінет міністрів України затвердив постанову, яка стосується проведення призову громадян на військову службу й регулює порядок…

33 хв. ago

Посилення мобілізації: кому з жінок потрібно сходити у ТЦК з 18 травня (інфографіка)

18 травня в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з ним військовозобов’язані мають 60…

44 хв. ago

Жінка випадково зіграла в онлайн-лотерею та зірвала найбільший джекпот: відома сума

Жінка з Північної Кароліни, США, виграла лотерейний джекпот у розмірі $736 874, коли випадково зіграла…

46 хв. ago

ТОП-5 вживаних автомобілів, які привозять в Україну зі США

За даними Укравтопрому, у квітні 2024 року в Україні зареєстрували майже 3 700 вживаних автомобілів…

51 хв. ago