Міжнародна аналітика

Фінляндія в НАТО: особливості та переваги фінської армії

Фінляндія має 1 340 км сухопутного кордону з Росією.

Фінляндія стане 31 країною-членом Організації північноатлантичного договору (НАТО) найближчими днями. Як заявив генеральних секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції всі 30 держав з поточних учасників Альянсу затвердили заявку Гельсінкі.

Є три ключові сфери, де Фінляндія могла б зробити значний внесок в Альянс. По-перше, про стійкість: фінські призовні резерви нараховують 900 000 осіб із 280 000 військовослужбовців. Фінляндія має потужну інфраструктуру цивільної оборони, побудовану на національній всеохоплюючій стратегії безпеки, Цивільний повний захист, який може бути активований у разі кризи та війни. Він охоплює, серед інших факторів, загальносуспільні запаси продовольства та палива щонайменше на шість місяців у стратегічних складах і бомбосховищах для міського населення. Апарат цивільної тотальної оборони Фінляндії був створений як прямий наслідок відбиття повномасштабного вторгнення Радянського Союзу в 1940-х роках.

Фінляндія розробила та використовує концепцію “тотальної оборони”.

У Фінляндії існує безліч складів обмундирування, обладнання та продовольства на екстрений випадок. Частина цих запасів – наприклад, маски, рукавички та медикаменти – дуже знадобилися на першому етапі боротьби з пандемією коронавірусу у 2020 році.

Кожна фінська будівля площею понад 1 200 квадратних метрів оснащена бомбосховищем (у тому числі із системою фільтрації повітря на випадок ядерного удару).

У більшості міст є великі будівлі, побудовані в нішах вирубаної гірської породи. Зазвичай вони використовуються як спортивні арени, але у разі війни можуть виявитися відмінним укриттям для мирних жителів або базою для військових.

Також у Фінляндії діє розпорядження обладнати кожен міст, шляхопровід та тунель спеціальними нішами для встановлення вибухівки. У мирний час ці ніші порожні, але в разі небезпеки в них встановлять заряди, щоб підривати комунікації на шляху сил ворога.

Перший етап “тотальної оборони” приведуть у дію, щойно військова розвідка Фінляндії зафіксує істотне нарощування військ опонентів біля своїх кордонів.

У цьому випадку необхідне обладнання та техніку почнуть перекидати з місць зберігання до мобілізаційних центрів, у пункти збору викликатимуть резервістів.

Будівельні компанії разом з військовими інженерами виставлятимуть мінні поля, будуватимуть оборонні укріплення та вкладатимуть вибухівку в опори мостів та тунелів.

У разі високої ймовірності нападу ззовні військово-морському флоту Фінляндії наказано виставити у територіальних водах країни мінні поля, щоб перекрити прохід до узбережжя.

Вільними залишать лише кілька морських шляхів, які охоронятимуться військовими кораблями та береговими артилерійськими батареями. Військово-повітряним силам наказано розосередитись по численних невеликих базах. Частина доріг можуть бути використані як злітно-посадкові смуги.

Але головна роль в обороні відводиться невеликим загонам піхоти.

Легко озброєні, але дуже рухливі з’єднання піхоти повинні, використовуючи особливості місцевості (наприклад, ліси, пагорби та болота), влаштовувати засідки та завдавати ударів по підрозділах ворога.

Після успішної засідки піхотинцям наказують відступати вглиб своєї території, щоб, з одного боку, максимально скоротити власні втрати, а з іншого – щоб змусити супротивника йти певними маршрутами, на яких чекатимуть нові засідки та мінні поля.

Схожу тактику – блокувати рух колон, що наступають дорогами, і розбивати їх – успішно застосовували і деякі підрозділи української армії, зокрема, при обороні Києва.

Служба за призовом обов’язкова для всіх молодих чоловіків Фінляндії, які підходять по здоров’ю, віком від 18 до 30 років. Дівчата, якщо вони мають бажання, теж можуть відслужити.

По-друге, як технологічно розвинена нація, Фінляндія має різноманітні ІТ-потужності промислового рівня, включаючи телекомунікації 5G та кібербезпеку. Коли Фінляндія приєднається до НАТО, Альянс також отримає головного постачальника інфраструктури 5G (Nokia) — одну з трьох великих компаній, що надають таку інфраструктуру, дві інші — Ericsson у Швеції та Huawei у Китаї — та інноваційну супутникову технологію (ICEYE). З точки зору безпеки, фінська модель передбачає тісну співпрацю між приватним і державним секторами з різними державно-приватними партнерствами, які використовують відносні переваги одне одного, такі як швидкість ведення бізнесу та довгострокове планування та фінансування. Крім того, за міжнародними стандартами фінське суспільство є стійким до цифрових атак, наразі посідаючи одинадцяте місце в Індексі кібербезпеки. Поширення потенціалу та інтелекту в телекомунікаційних технологіях відкриває привабливі можливості для закупівель між членами НАТО.

По-третє, Фінляндія є чудовим доповненням до оборонних можливостей НАТО. Артилерійські сили Фінляндії є найбільшими та найкраще оснащеними в Західній Європі та будуть ключовим стратегічним активом Альянсу. Маючи близько 1500 одиниць артилерійської зброї, включаючи 700 гармат-гаубиць, 700 важких мінометів і 100 реактивних систем залпового вогню, фінська артилерія має більшу артилерійську вогневу міць, ніж зараз можуть зібрати об’єднані війська Польщі, Німеччини, Норвегії та Швеції.

Найбільший у Європі артилерійський навчальний полігон, Роваярві, у Північній Фінляндії, та інші навчальні райони пропонують НАТО стратегічні військові можливості для навчання боєздатності з великою кількістю артилерійських знарядь, які все ще домінують на сучасному полі бою. Розширення НАТО за своєю суттю створює більше простору для захисту для Альянсу, що може послабити його оборонні можливості.

До того ж, як великий виробник суден криголамного класу, Фінляндія може надати НАТО неоціненну допомогу в підготовці морських операцій в Арктиці, навколо якої розгортається масштабне і жорстке геополітичне протистояння.

Фінляндія має спроможність забезпечити свою оборону і буде вкладником у безпеку Альянсу. Як член НАТО Фінляндія пропонує надійну оборону Альянсу на північно-східному фланзі, зокрема поблизу Санкт-Петербурга, Балтійського моря та Арктики поблизу російського Кольського півострова.

Ольга Степанова

Recent Posts

Частину України скують заморозки: температура впаде до -3° (карта)

В Україні дві ночі поспіль, 4 та 5 травня, очікуються заморозки. Про це свідчить прогноз Українського гідрометцентру.…

8 хв. ago

Курйоз: В Тамбовській області цигани здали на металобрухт новітній російський безпілотник

Кумедний випадок стався в Тамбовській області РФ - цигани привезли до пункту прийому металобрухту брухту…

14 хв. ago

В Україні хочуть законодавчо дозволити конфіскацію автомобілів у п’яних водіїв для ЗСУ

Депутати Рівненської обласної ради найближчим часом звернуться до народних депутатів Верховної Ради України, щоб вони…

19 хв. ago

Рада планує змінити покарання за крадіжки: на яку суму треба поцупити, аби потрапити за ґрати

В Україні нардепи хочуть внести зміни в покарання за крадіжки. Так, вони пропонують, щоб кримінальна відповідальність…

27 хв. ago

G7 більше не розглядає конфіскацію заморожених активів Росії – FT

Повної конфіскації заморожених російських активів більше немає в порядку денному обговорень країн «Великої сімки». Про…

38 хв. ago

У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік,…

46 хв. ago