Міжнародна аналітика

США дали «зелене світло» на постачання F-16 Україні

Адміністрація президента Джо Байдена нарешті вирішила дозволити низці європейських країн постачати Україні винищувачі четвертого покоління F-16. Про це повідомив CNN з посиланням на низку високопоставлених представників Білого дому.

Дискусія навколо постачання цих багатофункціональних легких винищувачів триває вже кілька місяців. Оскільки США є їх виробником, то влада має давати дозвіл європейцям на постачання Києву, пише Євген Бай, автор haqqin.az, Вашингтон

Ще нещодавно Вашингтон відмовлявся це робити, що призвело, як пише The New York Times, до flash point — «точки займання» у відносинах між США та її союзниками в Європі. В американській столиці говорили про те, що це зовсім не та зброя, яка потрібна українцям, мовляв, на підготовку пілотів та створення логістики піде багато місяців. Можливо, колись у майбутньому ми й поставимо ці винищувачі Україні, говорили вони, але не зараз.

Американські військові експерти переконані, що до кінця цього року Україна з’явиться F-16
У березні цього року два українські льотчики розпочали навчання на військово-повітряній базі в Туксоні, що в штаті Арізона. Американські військові хотіли зрозуміти, наскільки швидко українці зможуть освоїти невідому техніку. Конгрес виділив на ці цілі 100 мільйонів доларів, однак так і не було повідомлено, яких висновків дійшов Пентагон і чи готовий він розширити програму підготовки українських пілотів у США.

Як би там не було, останніми тижнями Білий дім змінив свою позицію через наростаючий тиск на нього як з боку європейців, так і великої групи в Конгресі.

«Як двопартійна група законодавців ми розглядаємо постачання F-16 Україні як найважливіший захід щодо забезпечення цієї країни можливістю захистити свою націю», – йдеться у листі конгресменів, спрямованому Байдену.

Розворот на 180 градусів зробив і Лондон. Ще в січні цього року представник британського уряду заявляв репортерам, повторюючи аргументи американців, що на навчання з управління цими літаками піде дуже багато часу і «відправлення їх Україні є непрактичним кроком».

Зараз Великобританія разом із Францією, Нідерландами та іншими європейськими країнами увійшла до міжнародної «коаліції винищувачів», яка займеться організацією безпосереднього відправлення Україні цих бойових літаків. Лондон не має власних F-16, і він спочатку роздумував про те, щоб дати Києву свої винищувачі Typhоon, але потім погодився з тим, що це викличе плутанину в повітряних силах України, якщо туди будуть поставлені літаки різних видів.


У той же час, прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак пообіцяв допомогти організувати тренування українських пілотів на території інших європейських країн. Про своє бажання розпочати цю підготовку заявив і Еммануель Макрон, президент Франції, яка має значну кількість F-16. Те саме готові зробити і влада Нідерландів, у яких також є цей вид винищувачів.

Наразі у збройних силах США та західноєвропейських країн є близько 3 тисяч літаків F-16. Ці винищувачі, вартість яких зараз сягає 63 мільйонів залежно від моделі, вперше піднялися у повітря 1976 року. Вони були розроблені американською компанією Lockheed Martin і зібрані на території чотирьох європейських країн — Бельгії, Данії, Нідерландів та Норвегії, які зараз готові поставити ці літаки Україні.

Постачання F-16 Київ бачить як «абсолютну необхідність» для організації ефективного захисту країни. Винищувачі радянського виробництва Міг-29, які є в Україні, значно поступаються в маневреності та вогневому потенціалі тим «Су», які має Росія.


Україна, яка поки що не отримала сучасних винищувачів, як кажуть представники Пентагону, змушена імпровізувати. Так, вона почала використовувати поставлені їй зенітно-ракетні комплекси Patriot для захисту від нападів російських джетів. CNN повідомляє, що ця ЗРК нещодавно збила принаймні один російський літак. Російські «сушки» тим часом бояться залітати в український повітряний простір і здійснюють ракетні удари, не перетинаючи кордон. Це робить їх практично невразливими для українських систем NASAMS, які мають середній радіус стрілянини.

Американські військові експерти переконані, що до кінця цього року Україна з’явиться F-16. Що ж до скептицизму, що зберігає досі ряду представників Білого дому, то схожу позицію вони раніше займали і в питанні поставок ЗРК Patriot, і бойових танків. Наразі перші вже ефективно захищають українське небо, а танки Abrams мають прийти до України на початку осені.

Що ж до постачань F-16, то, як очікується, це питання буде в центрі уваги липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Постійно ходила зі зламаними ребрами і пальцями: у Чернігові дівчина застрелила батька

У Чернігові 21-річна дівчина застрелила свого 50-річного батька, який тривалий час вчиняв домашнє насильство над…

6 хв. ago

Шулявський міст в Києві зжере до 2,45 мільярдів гривень: чому його не відкриють вчасно

Київська міська військова адміністрація перезатвердила проєкт реконструкції Шулявського шляхопроводу. На старті реконструкції у 2018 році роботи коштували…

14 хв. ago

Зеленський офіційно звільнив Залужного за станом здоров’я: за ним збереглося важливе право

Президент Володимир Зеленський звільнив колишнього Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного з військової служби за станом здоровʼя. Йому…

26 хв. ago

Можуть виписати заочно: Верховна Рада ухвалила нові штрафи для ухилянтів

У четвер, 9 травня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила проєкт закону про посилення відповідальності за військові…

33 хв. ago

Як заснути під час спеки: дієві поради експертів

Під час спеки, а особливо влітку, дуже складно заснути. Часто не можна знайти зручне положення або…

46 хв. ago

“Треба зберегти молодість”: дівчина з найбільшими у світі губами взялась за корекцію носа

26-річна Андреа Іванова з Болгарії, яка має "найбільші губи у світі", нещодавно зробила додаткові ін'єкції наповнювача…

55 хв. ago