Міжнародна аналітика

Іран розпочинає війну з Ізраїлем через «Ісламський джихад»

З початку антитерористичної операції «Щит і стріла» із сектора Газа територією Ізраїлю було випущено 973 ракети. Територія Ізраїлю досягла 761 ракета, решта впала на території Гази. Близько 300 ракет, що летіли на населені пункти, були перехоплені системою ППО “Залізний купол”.

Сирени попередження про ракетний обстріл звучали як у громадах поблизу сектору Газа, так і кількох містах, включаючи Тель-Авів, Ашдод, Ашкелон, Рамат-Ган та Гіватаїм, пише haggin.az

У відповідь на запущені в бік Ізраїлю з Гази ракети літаки та вертольоти Військово-повітряних сил єврейської держави завдали ударів по десятках ракетних установок та позицій «Ісламського джихаду» у секторі Газа, після чого останні терміново запросили посередництво Єгипту для припинення вогню.

Менш як за місяць історія повторюється знову – «Ісламський джихад» робить гучні заяви, влаштовує обстріл і раптово, отримавши жорстку відповідь, здувається, вимагаючи міжнародних посередників.

Щоправда, цього разу вони пішли дещо далі. І в обмін на припинення вогню зажадали (!) від Ізраїлю «припинити ліквідацію» керівників їхнього угруповання, троє з яких було вбито співробітниками спеціальних підрозділів ізраїльтян 9 травня.

Ізраїльтянам, зважаючи на все, вдалося намацати «ключ» до дій цього угруповання, яке спонсорується з Ірану. По-перше, це старий добрий принцип «розділяй і володарюй». Після атак ізраїльські військові чиновники заявили про непричетність до них ХАМАСу. І додали, що його не чіпатимуть, а зосередять свої військові та розвідувальні зусилля виключно проти «Ісламського джихаду», який тепер стане для них «головною метою».

У відповідь на запущені у бік Ізраїлю з Гази ракети літаки та вертольоти ВПС єврейської держави завдали ударів по десятках ракетних установок та позицій «Ісламського джихаду»
Що рано чи пізно викличе неминучий розкол між двома угрупованнями, які волею Тегерана перебувають нині в єдиному «Осі опору». «А чому це їх бомбять менше, ніж нас, а їхніх активістів ліквідують рідше? – Обов’язково виникне питання. – Чи немає тут зради та сепаратних домовленостей?»

По-друге, ізраїльтяни вирішили не «бомбити по площах», а завдавати точкових ударів по інфраструктурі «Ісламського джихаду» – її активістам, координаторам, комунікаціям, штабам і складам. І як кульмінація – за точками, звідки злітають чи готуються злетіти ракети.

Ця тактика була успішною. Тегеран вимагає від своїх клієнтів з «Ісламського джихаду» активізації атак на «сіоністську освіту», і ті були змушені цим вимогам підкорятися, адже «хто дівчину вечеряє, той її танцює». Але ефект у результаті вийшов зовсім ніякий. Більш того, не надто великі ресурси угруповання стрімко вичерпалися, змусивши незламних «героїв опору» просити міжнародних посередників про «замирення» з Ізраїлем.

Ольга Степанова

Recent Posts

Для військовозобов’язаних запровадять новий документ єдиного зразка: деталі

Для військовозобов'язаних в Україні запровадять новий документ єдиного зразка. Про це повідомив представник Генштабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко в…

9 хв. ago

“Жахливий” прогноз Баби Ванги на 2024 рік “збувся”: британці прокидаються в страху, — The Mirror

Згідно з деяким трактуванням слів так званого "балканського Нострадамуса" Вангелії Гуштерової, її прогнози на 2024 рік…

17 хв. ago

“Залякані” ВЛК: як влада новим законом про мобілізацію робить армію “непридатною” до війни

Відповідно до закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, усі військовозобов'язані чоловіки протягом 60…

29 хв. ago

Частину України скують заморозки: температура впаде до -3° (карта)

В Україні дві ночі поспіль, 4 та 5 травня, очікуються заморозки. Про це свідчить прогноз Українського гідрометцентру.…

38 хв. ago

В Тамбовській області цигани здали на металобрухт новітній російський безпілотник

Кумедний випадок стався в Тамбовській області РФ - цигани привезли до пункту прийому металобрухту брухту…

45 хв. ago

В Україні хочуть законодавчо дозволити конфіскацію автомобілів у п’яних водіїв для ЗСУ

Депутати Рівненської обласної ради найближчим часом звернуться до народних депутатів Верховної Ради України, щоб вони…

49 хв. ago