Site icon Експерт

Сирі чи смажені: дієтологиня розповіла, як краще їсти гарбузове насіння

Гарбузове насіння – багате джерело поживних речовин, включно з білком, клітковиною, корисними жирами і мінералами, такими як магній і фосфор.

Воно містить корисні рослинні сполуки, такі як фітостероли та поліфеноли, які можуть підтримувати загальне здоров’я, пише Health. Існує безліч способів вживання гарбузового насіння в їжу, хоча користь від його вживання в цілому вигляді, очищеним, сирим або смаженим різниться.

Цілісне та очищене гарбузове насіння

Цільне насіння – це неочищене насіння. Декому подобається хрускіт, тоді як іншим оболонка може здатися занадто жорсткою. У цьому разі можна вибрати очищене насіння.

Обидва варіанти багаті на білок, мінерали та жири, переважно у формі корисних мононенасичених і поліненасичених жирів.

Харчова цінність цільного гарбузового насіння

У неочищеному насінні більше клітковини, ніж в очищеному. Воно також містить більше калію і цинку. У 28 грамах смаженого цільного насіння гарбуза міститься:

Харчова цінність очищеного гарбузового насіння

В очищеному насінні міститься більше білка, жиру, заліза, магнію і фосфору на порцію, ніж у цілісному. У 28 г смаженого очищеного гарбузового насіння міститься:

Користь гарбузового насіння для здоров’я

Насіння може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань, можливо, завдяки його впливу на рівень жирів у крові.

Краще сире або смажене насіння

Як цільне, так і очищене гарбузове насіння можна їсти сирим або смаженим. Усе залежить від особистих уподобань:

Як обсмажити цільне гарбузове насіння

Розігрійте духовку до 176 градусів Цельсія. Промийте насіння холодною водою, щоб послабити волокна. Ретельно промокніть насіння паперовим рушником. Покладіть насіння в миску і змішайте з оливковою олією. За бажання додайте морську сіль або улюблені спеції за смаком.

Розкладіть насіння в один шар на деку. Випікайте 20-30 хвилин, періодично помішуючи, поки насіння не стане золотисто-коричневим і хрустким. Уважно стежте, щоб воно не підгоріло.

Щоб запекти очищене гарбузове насіння так само розігрійте духовку, змастіть гарбузове насіння маслиновою олією та приправами, а потім розкладіть його на деку. Проте очищене гарбузове насіння запікається швидше, тож запікайте його 10-15 хвилин, регулярно перевіряючи готовність, щоб воно не підгоріло.

Читати повну версію