Site icon Експерт

Що не потрібно їсти, аби не нашкодити суглобам

Зрозуміло, коли особливості харчування можуть завдати шкоди печінці, яка безпосередньо задіяна у процесі травлення. Але який зв’язок із суглобами, крім єдино очевидного – зайвої ваги, що збільшує навантаження на них?

Насправді їжа дуже впливає на здоров’я суглобів – як у хорошому, так і в поганому значенні. І справа не тільки в нестачі якихось корисних речовин, вітамінів і мінералів, життєво важливих для нормальної роботи суглобів, а й шкоди, яку в цьому випадку повільно, але впевнено завдають їм деякі продукти.

Як харчування впливає на здоров’я суглобів?

Важлива роль їжі обумовлена ​​кількома причинами, і це пов’язано перш за все із запаленням – основою причиною безлічі захворювань суглобів, зокрема, і дуже поширеного артриту.

До запалень приводять продукти, що містять велику кількість насичених тваринних жирів і простих вуглеводів, трансжирів, оброблені продукти.

Від запалення насамперед страждають колінні суглоби.

З іншого боку, від харчування залежить підтримка чи не підтримка хрящів – сполучної тканини, яка покриває кінці кісток у суглобах та забезпечує плавність рухів. Хрящі не люблять надлишку солі, цукру, трансжирів, щавлевої кислоти та алкоголю.

Впливає раціон і на рухливість наших суглобів, а це вже залежить від зайвої ваги та нестачі вітамінів D и С, кальцію та магнію. А також і на  здоров’я кісток, від якого залежить підтримка та захист суглобів.

Які продукти спричиняють запалення суглобів?

Оскільки |запалення – це ворог №1, треба зменшити, а у разі вже наявних проблем із суглобами зовсім вилучити з раціону цей набір:

Ця жирна і солона пишнота не має нічого спільного зі здоров’ям суглобів.

Яка їжа шкідлива для хрящів суглобів?

Вони відіграють найважливішу роль у роботі суглобів, оскільки діють як амортизатори, збільшують діапазон руху в суглобі, допомагають рівномірно розподіляти навантаження на суглобову поверхню. Зрештою, без хрящів кістки б терлися одна об одну, руйнуючи суглоби. Тому так важливо правильно “годувати” хрящі і не давати їм багато шкідливого, до якого належать: 

  1. Насичені жири – олія тваринного походження, кокосова та пальмова олія можуть сприяти запаленню та руйнуванню хрящової тканини в суглобах. А це може посилити симптоми остеоартрозу.
  2. Прості вуглеводи – цукор та продукти з білого борошна призводять до запалення в організмі та погіршення стану хрящової тканини.
  3. Високий рівень солі – вживання солоних продуктів може призвести до затримки води в тканинах і збільшення запалення в суглобах, що погано позначається на хрящовій тканині.
  4. Трансжири  – смажена їжа, готові закуски та упаковані продукти можуть сприяти запаленню та погіршенню стану хрящової тканини.
  5. Алкоголь – запалення, яке він викликає, сприяє пошкодженню хрящової тканини в суглобах.
  6. Продукти, що містять антинутрієнти – речовини, що заважають засвоєнню поживних речовин, необхідних для здоров’я хрящів. Містяться у злаках, сої та сочевиці, горіхах та насінні, чаї та каві.
У темному пиві багато пуринів, що підвищують рівень сечової кислоти.

Важливо: для нормальної роботи хрящів і суглобів загалом небезпечна нестача антиоксидантів, що призводить до підвищеного запалення та погіршення стану суглобів. Тому в раціоні мають бути темні ягоди, яскраві фрукти та овочі, листова зелень, темний шоколад і какао, спеції – імбир, кориця, гвоздика, куркума.

Так само важливо для суглобів і достатнє споживання кальцію та вітаміну D. Їхній недолік може призвести до послаблення кісток та хрящів, що збільшує ризик розвитку або прогресування захворювань суглобів, наприклад, остеоартриту.

Щоб уникнути цього, у раціоні має бути жирна риба, молочні продукти, жовтки та гриби. А також йогурт, знежирений кефір, сушений інжир, броколі, капуста, соєві продукти.

Читати повну версію