З’їдає шкіру і кінцівки: інфекція, що вражає плоть, дісталася до чергової країни

У тяжкохворої жінки з Коннектикуту, США, нещодавно було діагностовано небезпечну для життя інфекцію, схожу зі спалахом, що охопив Японію. В американської пацієнтки спостерігалися такі симптоми, як блювота, діарея, задишка, прискорене серцебиття і низький тиск. Медичне обстеження також показало наявність рідини в легенях, а також дихальну та ниркову недостатність. Таким чином, США стала вже другою ураженою страшним захворюванням, що стрімко поширюється, країною у світі, пише New York Post.

Лікарі діагностували в жінки синдром стрептококового токсичного шоку (ССТШ) — важку бактеріальну інфекцію, від якої в Японії цьогоріч померло 77 осіб. ССТШ викликається стрептококом групи А, який зазвичай призводить до незначних захворювань на кшталт фарингіту, але може стати смертельно небезпечним, якщо пошириться на кровообіг і глибокі тканини.

Жінка з Коннектикуту, яка страждає на астму, найімовірніше, заразилася СССТШ, вдихнувши інфіковані краплі. Члени її сім’ї нещодавно перенесли фарингіт, що змусило лікарів задуматися про потенційний зв’язок цих двох подій. Незважаючи на інтенсивну терапію й антибіотики, їй може знадобитися ампутація через некроз одного з пальців на нозі, який вже почався. Звіт з приводу того, що сталося, вже опубліковано в журналі Cureus.

В Японії, епіцентрі інфекції, спостерігається різке зростання кількості випадків захворювання на ССТШ: цього року було зареєстровано вже 1 000 випадків зараження. Експерти пов’язують це зростання з дефіцитом імунітету, що виник внаслідок зниження впливу патогенів під час масової ізоляції під час пандемії COVID-19. Доктор Кен Кікучі, професор Токійського жіночого медичного університету, вважає, що регулярний вплив бактерій зміцнює наш імунітет, а під час пандемії цей механізм було серйозно порушено, що в підсумку лише зробило більше людей сприйнятливими до майбутніх інфекцій.

Синдром стрептококового токсичного шоку — рідкісне, але дуже серйозне захворювання. За оцінками Центрів з контролю і профілактики захворювань, в одних лише США ССТШ, до масового спалаху, траплявся в 1-3 з кожних 100 000 осіб на рік. Смертність при ССТШ може бути неймовірно високою — до 70%, залежно від своєчасності діагностики та лікування. Це захворювання часто потребує агресивного медичного втручання, включно з високими дозами внутрішньовенних антибіотиків, підтримуючою терапією за дисфункції органів, а інколи й хірургічними операціями з видалення інфікованих тканин, які стрімко поглинаються інфекцією.

У всьому світі захворюваність на ССТШ поки що коливається з одного боку в інший, не переходячи при цьому в розряд небезпечної, причому в деяких регіонах вона вища через різні чинники, включно з місцевою інфраструктурою охорони здоров’я і поширеністю стрептокока групи А. Наприклад, на початку 2000-х років у Китаї стався спалах захворювання, пов’язаний із забрудненими продуктами харчування, що виразно показало розмаїття способів передавання цього патогена. Зусилля громадської охорони здоров’я, що включають в себе санітарно-гігієнічну освіту населення і своєчасне лікування фарингіту, відіграють вирішальну роль у запобіганні таких важких наслідків, як ССШТ.

Незважаючи на ці події, міністерство охорони здоров’я Японії запевняє туристів, що їхнім планам поїздок до країни нічого не загрожує. Тим часом у США експерти в галузі охорони здоров’я не очікують значного зростання кількості випадків ССТШ, але радять проявляти пильність під час догляду за ранами та негайно звертатися по медичну допомогу в разі появи симптомів, адже подібна хвороба, що виявляє небувалу активність, будь-якої миті може вийти з розряду “фонових” і стати великою проблемою на глобальному рівні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Путін відкинув ідею Зеленського про переговори через посередника

Російський диктатор Володимир Путін не вірить у можливість укладення мирного договору з Україною через посередника. Про це…

2 секунди ago

Блогерка-“ескортниця” з нагородою від ГУР розкрила дату свого весілля з коханим

Українська блогерка Ксюша Манекен, яка оскандалилася отриманням нагороди від Головного управління розвідки МОУ, розповіла, коли заплановано…

3 хв. ago

“Дика” карта для Китаю: Трамп пригрозив Сі Цзіньпіну перед виборами

Напередодні виборів Дональд Трамп та його головні радники із зовнішньої політики пригрозили президенту Китаю Сі…

6 хв. ago

Масштабна корупція у Держмитслужбі: керівні посади намагалися купити за 1,7 млн доларів

Спільними зусиллями НАБУ та САП вдалося припинити спробу призначити на керівні посади в митних органах…

17 хв. ago

Меган Маркл закінчила зйомки свого нового шоу для Netflix

42-річна Меган Маркл закінчила зйомки свого нового шоу на Netflix, що "прославляє радість кулінарії, садівництва,…

21 хв. ago

“Негативний досвід”: через 2 роки війни ЗСУ почали воювати гірше, ніж на початку

Скандальний ексрадник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що українці стали воювати гірше, ніж на початку…

22 хв. ago