Виключити лосось із раціону: вчені назвали вагому причину, щоб це зробити

Лосось — одна з найпопулярніших риб у всьому світі. Однак тепер учені вважають, що нам слід відмовитися від його споживання на користь дикої риби, як-от скумбрія, сардини та анчоуси — передбачається, що це допоможе отримати необхідні поживні речовини, пише Daily Mail.

У новому дослідженні команда з Кембридзького університету вивчила потік поживних речовин на лососевих фермах від “дикої кормової риби” до лосося, який потрапляє на наші тарілки. Результати дослідження показують, що вживання в їжу дикої риби безпосередньо може дати нам у 5 разів більше поживних речовин, ніж та сама порція лосося, вирощеного на фермі.

Автори дослідження дійшли висновку, що заміна лосося, вирощеного на фермі, дикою рибою, як-от скумбрія, сардини й анчоуси, може дати нам змогу уникнути дефіциту поживних речовин просто в тарілку.

За словами провідного автора дослідження, доктора Девіда Віллера, сьогодні людям слід подумати про те, щоб їсти більше різноманітних видів диких риб, щоб отримувати більше необхідних поживних речовин.

Річ у тім, що галузі розведення лосося дику рибу зазвичай подрібнюють і перетворюють на кормові гранули для харчування лосося в неволі. Однак цей метод насправді може виявитися вкрай неефективним способом використання поживних речовин.

Результати роботи доктора Віллера показують, що більшість видів риби, які використовуються для створення корму, мають таку саму, а можливо, й більшу щільність і набір мікроелементів, що й філе лосося, вирощеного на фермі.

Дані свідчать про те, що у філе лосося, вирощеного на фермі, міститься менш як 6 із 9 найважливіших поживних речовин, ніж у рибі, яка використовується для його вигодовування. Ба більше, кормова риба в дикій природі містила в понад 5 разів більше кальцію, в 4 рази більше йоду і в 1,5 раза більше заліза, омега-3, вітаміну В12 і вітаміну А.

Статистика також свідчить про те, що більшість жителів Великої Британії щотижня їдять лосося, проте лише 5,4% їдять скумбрію, анчоуси їдять лише 1%, а оселедець — 0,4%. Однак тепер учені наполягають, що введення в раціон дикої риби насправді може значно поліпшити наше здоров’я і навіть може допомогти “їсти менше”. Оскільки дика риба, як-от скумбрія, містить набагато більше поживних речовин, ви можете отримати всі свої щоденні потреби, споживаючи меншу і менш калорійну порцію.

За словами експерта з аквакультури з Університету Стерлінга, доктора Річарда Ньютона, дані свідчать про те, що ми фактично втрачаємо приблизно 80% кальцію і йоду з кормової риби. Водночас статистика показує, що більшість жінок і дівчаток-підлітків відчувають нестачу цих поживних речовин.

Ольга Степанова

Recent Posts

“ПриватБанк” терміново попередив клієнтів про загрозу: гроші з карток зникнуть безповоротно

З'явилася нова шахрайська схема, орієнтована на клієнтів ПриватБанку. За даними ЦПД, шахраї дзвонять клієнтам і…

7 хв. ago

Трамп відкриває ящик Пандори: військовий пояснив, чому не можна змінювати чужі кордони

«Ми стоїмо перед екзистенційним викликом. Тут питання не «хочемо чи не хочемо», а «виживемо чи…

15 хв. ago

Мобілізація молоді: чи буде зниження мобілізаційного віку – Парламент поставив крапку у питанні

Український парламент не має наміру знову розглядати питання про зниження віку мобілізації. Про це 18…

26 хв. ago

Китай запустив винищувач п’ятого покоління з борту нового авіаносця “Фуцзянь”

Китайський винищувач-невидимка Shenyang J-35 нібито здійснив свій перший запуск за допомогою електромагнітної катапульти (EMALS) з…

35 хв. ago

Помстився за Суми: Бутусов показав українця, який вбив російського генерала під Москвою

За ліквідацією російського генерала Ярослава Москалика стоїть українець Ігнат Кузін. Саме він припаркував автомобіль з вибухівкою поблизу…

43 хв. ago

На членстві України в НАТО вже поставлено хрест: Рютте вдався до шокуючого кроку

У новому звіті генсека НАТО Марка Рютте за 2024 рік більше не згадується про перспективу…

50 хв. ago