Руйнує наш мозок: дефіцит вітаміну D виявився небезпечнішим, ніж вважалося раніше

Дослідження вчених виявило потужний зв’язок між дефіцитом вітаміну D і депресією, відкривши ширший вплив цього вітаміну не лише на здоров’я кісток і загальний настрій. Дослідження, в якому взяли участь близько 4000 літніх людей в Ірландії, за якими ретельно слідкували протягом чотирьох років, показало, що в людей, які не мають достатньої кількості вітаміну D, на 75% частіше проявляються симптоми депресії. Ці результати свідчать про прямий вплив вітаміну D на роботу мозку, що потенційно може пов’язувати його з більш серйозними неврологічними захворюваннями, такими як хвороба Паркінсона і деменція, пише PsyBlog.

Доктор Роберт Бріггс, провідний дослідник, наголосив на значущості цієї наукової роботи, заявивши: “Це найбільше репрезентативне і найповніше дослідження ризику розвитку депресії та статусу вітаміну D у літніх людей, яке коли-небудь проводилося в Ірландії”. Він зазначив, що отримані результати можуть істотно вплинути на політику громадської охорони здоров’я, особливо на користь використання добавок вітаміну D як профілактичного заходу проти цього захворювання.

Ба більше, наслідки дефіциту вітаміну поширюються не тільки на літніх людей, стверджують учені. В іншому дослідженні було виявлено аналогічний зв’язок між низьким рівнем вітаміну D і посиленням депресивних симптомів у молодих жінок, особливо виражених у вигляді постійних негативних думок. Доктор Імон Лерд, співавтор дослідження, зазначив несподівану силу впливу вітаміну, навіть якщо враховувати інші змінні. Він підкреслив актуальність цих результатів для Ірландії, де дефіцит вітаміну D є вельми поширеним явищем, на що впливають як сезонні зміни, так і низький рівень споживання харчових добавок.

Ці дослідження свідчать, що вітамін D може відігравати вирішальну роль у психічному здоров’ї, коли йдеться не тільки про здоров’я кісток і зміну настрою. Вони також підтверджують важливість контролю рівня вітаміну D в межах рутинної оцінки стану здоров’я і вказують на потенційні переваги прийому добавок як простого, але ефективного втручання для зниження ризику розвитку депресії в різних вікових групах. Автори закликають переглянути роль вітаміну D у громадській охороні здоров’я, особливо в регіонах, де природне сонячне світло, основне джерело вітаміну D, часто обмежене.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

1 годину ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

1 годину ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

1 годину ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

1 день ago