Їж, спи і лікуйся: зір можна врятувати за допомогою гормону сну

У боротьбі за якісний сон всі засоби згодяться, і мелатонін, що допомагає регулювати циркадні ритми, займає у цьому списку важливу позицію. Але, приймаючи його у вигляді добавки за прямим призначенням, можна, виявляється, займатися заодно і профілактикою поширеної причини вікового погіршення зору. Зв’язок між мелатоніном та віковою дегенерацією жовтої плями (ВМД) виявили американські офтальмологи, повідомляє Live Science.

На жаль, від цієї недуги, яка є основною причиною втрати зору у людей віком від 50 років, ніхто не застрахований. При ВМД уражається макула – центральна частина сітківки, що відповідає за чіткість центрального зору, який важливий, наприклад, для читання та водіння машини. Завдяки макулі ми бачимо об’єкти, розташовані навпроти нас. При її ушкодженні, звісно, ​​не настає повна сліпота, але “видимість” стає затуманеною, спотворюються лінії, з’являються темні плями в центральному полі зору, погіршується здатність розпізнавати деталі.

Після аналізу даних понад 200 тисяч пацієнтів старше 50 років, які не мали ВМД, виявилося, що у тих, хто приймав добавки з мелатоніном, виникнення цієї недуги протягом 15 років зустрічалось на 58% рідше, ніж у тих, хто не їв мелатонін. Ба більше, знижувався і ризик більш тяжкої форми ВМД. 

Мелатонін може стати ефективним засобом проти вікової втрати зору, від якої поки що немає ліків.

Річ у тім, що ВМД може бути сухою та вологою. Найбільш поширеною формою є суха, що характеризується повільною втратою центрального зору. А ось волога викликає аномальне зростання кровоносних судин під макулою, які можуть протікати або кровоточити, спричиняючи її пошкодження. Зір при цьому швидко погіршується і може бути взагалі втрачено, а суха форма у 10-15% випадків може прогресувати у мокру.

На другому етапі досліджень команда вивчила медичні записи близько 128 000 пацієнтів із сухою ВМД, з них 66 000 приймали мелатонін, а 62 000 – ні. І у тих, хто його приймав, ймовірність розвитку вологої форми протягом 15 років була на 56% нижчою, ніж у тих, хто цього не робив. 

Ці результати підтверджують висновки більш ранніх досліджень про благотворний вплив мелатоніну на основні процеси, що відбуваються при ВМД. 

  1. По-перше, він має сильні антиоксидантні властивості, що захищають клітини сітківки від пошкоджень та окислювального стресу.
  2. По-друге, мелатонін зменшує запалення у сітківці, і це важливо, оскільки запалення пов’язане з розвитком та прогресуванням ВМД.
  3. По-третє, він забезпечує клітини сітківки необхідною енергією, зменшуючи ризик їхніх ушкоджень.

Віддаючи належне потенційним перевагам “сонного” методу лікування ВМД, вчені попереджають про необхідність контролювати якість добавок з мелатоніном та дозування. Оскільки, наприклад, популярні жувальні цукерки з мелатоніном можуть містити набагато вищі дози, чим це зазначено, або ж не мати його зовсім.

У будь-якому випадку, ідею приймати мелатонін необхідно спочатку обговорити з офтальмологом, щоб оцінити індивідуальні потреби та можливі ризики. 

Ольга Степанова

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

54 хв. ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

56 хв. ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

58 хв. ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

1 годину ago

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні…

1 годину ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

1 годину ago