Як високий холестерин впливає на організм: пояснення дієтологів

Багато людей чули про важливість контролю рівня холестерину, але лише деякі знають, про що дійсно йде мова. Холестерин – це воскоподібна речовина, яка утворюється в печінці.

Він захищає нерви, створює клітинну тканину та певні гормони. Холестерин також міститься в продуктах харчування – молочних продуктах, яйцях і м’ясі, пояснює eatthis.com.

Існують два основні типи холестерину: ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) та ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). ЛПНЩ часто називають “поганим” холестерином через його здатність накопичуватись в артеріях і створювати проблеми, тоді як “хороший” холестерин ЛПВЩ розщеплюється і утилізується у печінці. Високий рівень ЛПНЩ та низький рівень ЛПВЩ можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, якщо не контролювати їх.

Надмірна кількість ЛПНЩ може призвести до гротескних побічних ефектів. Дієтологи розповідають, які саме наслідки можна очікувати від високого рівня холестерину.

Інфаркт

“Високий рівень холестерину сприяє збереженню холестерину в артеріях, що з часом накопичується у бляшках і ускладнює кровообіг. Це може призвести до серцевого нападу або інсульту. Багато людей не знають про високий рівень холестерину, поки не трапиться загрозлива для життя подія. Тому важливо регулярно проходити обстеження, включаючи аналіз крові на рівень холестерину”, – пояснює дієтолог Джона Бурдеос.

Шкірні нарости

Холестерин може викликати не тільки внутрішні проблеми, але і зовнішні. Більшість людей не знають про високий рівень холестерину без дослідження крові. Однак високий рівень ЛПНЩ може проявлятися ксантомами – м’якими жовтими наростами на шкірі. Це свідчить про те, що холестерин перешкоджає кровообігу, накопичуючись на стінках судин.

Чоловіча імпотенція

Чоловіки з високим рівнем холестерину повинні бути особливо уважними. Здебільшого симптоми можна виявити тільки через аналіз крові. Однак здорове харчування та фізичні вправи можуть допомогти знизити рівень холестерину і запобігти проблемам.

Пошкодження артерій

“Високий рівень холестерину пов’язаний з атеросклерозом та ішемічною хворобою серця”, – каже експерт з харчування Реда Елмарді.

Атеросклероз викликає звуження артерій через накопичення бляшок, що зменшує кровообіг і призводить до болю у грудях, задишки та нерегулярного серцебиття.

Інсульт

Високий рівень холестерину і пошкоджені артерії можуть призвести до інсульту. Симптоми включають оніміння або слабкість однієї сторони тіла, сплутаність свідомості, проблеми з мовою та зором, втрату координації.

“Інсульт виникає, коли в мозку утворюється тромб, що припиняє надходження кисню”, – пояснює Елмарді.

Цукровий діабет

Якщо не контролювати рівень холестерину, це може призвести до цукрового діабету.

“Цукровий діабет виникає, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли клітини не реагують на інсулін”, – додає Елмарді.

Люди з діабетом часто мають високий рівень холестерину, що може спричиняти біль у грудях, задишку, нерегулярне серцебиття та набряки ніг. Тому важливо слідкувати за рівнем холестерину і звертатися до лікаря для обговорення можливих варіантів лікування.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

29 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

30 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

32 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

42 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

44 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

46 хв. ago