Чим корисний кавун: дієтологи назвали 3 властивості, про які не всі знають

Якщо говорити про літо, на думку завжди спадають соковиті кавуни. Окрім того, що ця ягода дуже смачна, вона корисна та має низку властивостей, які позитивно впливають на здоров’я, повідомляє The New York Times.

1. Водний баланс

Кавун на 91% складається з води, тому, коли ви з’їдаєте декілька шматків, ви фактично випиваєте стакан води. Гідратація забезпечує належне функціонування організму: від кровотоку до нормального випорожнення. Вода в кавуні допомагає підтримувати зволоження, що може бути особливо корисним у жарку погоду, коли ви втрачаєте більше рідини через піт.

Особливо радять їсти кавуни людям літнього віку. Вони, як правило, менше відчувають спрагу і, відповідно, п’ють менше води, а споживання кавуна поєднає приємне з корисним. 

2. Кавун не містить багато цукру

Чимало людей думають, якщо кавун солодкий та соковитий, то містить безліч цукру, що шкодить здоров’ю, однак це не так. Один шматок кавуна містить 46 калорій.

“Один стакан нарізаного кубиками кавуна містить приблизно 9,5 грамів цукру, що менше, ніж 13 грамів у стакані нарізаних яблук або майже 15 грамів у стакані чорниці”, – розповіла дієтолог Емі Елліс. 

3. Добре впливає на серце

Дієтологи розповіли, що кавун не містить жиру та натрію, а це добре для серця. Вони припустили, що амінокислота L-цитрулін і поживний мікроелемент лікопен, яких багато в кавуні, можуть покращити здоров’я серця. 

Вчені знають, що нирки перетворюють L-цитрулін на оксид азоту, який може розслабити стінки артерій і знизити артеріальний тиск. А лікопен, хімічна речовина, що міститься в деяких рослинах, може зменшити запалення, яке пов’язане із захворюваннями серця, йдеться в дослідженні National Libarary of Medicine. Люди схильні асоціювати лікопен з помідорами, але в кавуні його більше.

Як можна їсти кавун

Дієтологи наголосили, що найкраще споживати кавун влітку, коли сезон у повному розпалі, адже заморозити його та залишити на зиму, майже неможливо. Однак, кавун можна додати у різноманітні страви, а також до газованих напоїв. 

Так, дієтологи поділились рецептом салату з кавуном. Варто додати кавун, сир, зелень, рис або кіноа та червону цибулю. Окрім того, вони радять нарізати кавун кубиками та приправити пряною заправкою з кмину та цитрусових. За їхніми словами, вийде дуже смачна закуска. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Як легко заснути в літню спеку: сім правил, які можуть допомогти

У побуті висока температура, навіть коли люди її не відчувають, за умови довготривалого впливу на…

27 хв. ago

Психологи назвали 9 речей, які завжди слід тримати в таємниці

Психологи радять не ділитись інформацією про себе. Це делікатний баланс, який дозволяє налагодити зв’язок з іншими,…

36 хв. ago

Скільки українців уже оновили свої дані у “Резерв+”: відповідь Міноборони

Відповідно до нового закону про мобілізацію, до 16 липня військовозобовʼязані українці мають оновити свої дані,…

39 хв. ago

Київські чиновники вивезли своїх родичів за кордон за допомогою дітей-сиріт, – Лубінець

Офіс омбудсмена України виявив, що посадовці київських соціальних центрів у березні 2022 року відправили своїх…

44 хв. ago

“Мобілізаційна валізка”: що потрібно зробити мобілізованому наперед і які речі взяти

Український фотограф та захисник Олександр Заклецький поділився порадами щодо "мобілізаційного валізки" – речей, які стануть у нагоді…

50 хв. ago

Лукашенко вже почав загрожувати на повну – обіцяє, що тепер здригнеться весь світ

Президент Білорусії Олександр Лукашенко звинуватив країни Заходу в ескалації конфлікту в Україні. "Сьогодні величезні гроші…

54 хв. ago