Categories: Фінанси

НБУ ввів 4 нових обмеження для розрахунків українців картками

Відзавтра, 10 вересня, Національний банк запровадив кілька нових обмежень для закордонних розрахунків фізичних осіб із валютних карток українських банків.

Про це йдеться в опублікованій сьогодні постанові НБУ №108.

Цим документом встановлюються два нові ліміти за розрахунками з карт у доларі, євро та інших іноземних валютах на еквіваленти 100 тисяч грн і 500 тисяч грн.

Багатьох це здивувало, оскільки й раніше діяли обмеження на покупки за кордоном – не більше 100 тисяч на місяць.

Однак є важливий нюанс: обмеження в 100 тисяч стосувалося тільки гривневих карт українських банків. А на валютні воно не поширювалося. Тепер же НБУ поширив обмеження і на валютні картки.

Отже, відзавтра з валютних карток українських банків дозволяється оплачувати не більше ніж на еквівалент 100 тисяч гривень на місяць три категорії товарів:

  • дорогоцінне каміння, метали та ювелірні вироби – код 5094;
  • годинники, ювелірні вироби та срібні вироби – код 5944;
  • монети і марки – код 5972.

Ідеться про торговельний MCC-код (Merchant Category Code), який присвоюють продавцям товарів міжнародні платіжні системи (VISA, MasterCard). Він однаковий по всьому світу.

Другий ліміт на операції з валютних карток – на 500 тисяч грн/місяць – запроваджується для оплати за кордоном послуг агентів і менеджерів нерухомості.

Обмежуватися будуть тільки такі чотири напрямки, і – ще раз підкреслимо – обмеження торкнуться тільки розрахунків і тільки валютних карт. Потрібно розуміти, що банки розділяють поняття розрахунків за товари і послуги та Р2Р-переказів.

Розрахунки валютними картками за кордоном з карток українських банків з початку війни не обмежувалися. А нові табу зараз стосуються тільки 4 видів оплат, перерахованих вище. Безготівкові валютні оплати всіх інших товарів і послуг нашими людьми можуть і далі проходити без обмежень.

Уже не перший місяць лімітуються:

  • Р2Р-перекази (від фізособи до фізособи) з карток в інвалюті – не більше 100 тис. грн на місяць;
  • закордонні розрахунки на товари та послуги з гривневих карток – не більше 100 тис. грн на місяць;
  • зняття за кордоном готівки з гривневих карток – не більше 12,5 тис. грн на тиждень і 50 тис. грн на місяць.

Також були повністю заборонені Р2Р-перекази з гривневих карт на карти в іноземних банках. Хочете перерахувати щось на рахунок в іноземному банку – відкрийте в Україні валютний рахунок, зарахуйте на нього долар або євро і відправляйте.

Нові обмеження для валютних карток (на 100 і 500 тис. грн) у банках пояснили схемами, які освоїли українці. Найчастіше схеми стосуються легалізації коштів за кордоном.

«Зазвичай схема побудована на поверненні раніше купленого дорого товару. Валютні покупки товарів українців за кордоном нашими банками не обмежувалися. Тому вони можуть придбати, наприклад, дорогий годинник, а потім або здати його назад у магазин під будь-яким приводом, або перепродати комусь. Але вже попросити зарахувати кошти не на картку українського банку, а на рахунок іноземної фінустанови. Багато наших мігрантів відкривали собі такі за кордоном. Але в іноземних банків жорсткий фінансовий моніторинг, і потрібно пояснювати природу коштів, коли людина поповнює свій особистий рахунок готівкою. А коли відбувається повернення грошей з офіційного європейського магазину, банки питання не ставлять і проблем немає. Відбувається легалізація коштів», – розповіли “Стране” в одному з банків.

Там здивувалися, що Нацбанк не обмежив 100-500 тисячами гривень на місяць інші дорогі покупки, наприклад, автомобілі. Хоча не виключають, що нові табу з’являтимуться в майбутньому.

Посилюючи розрахунки валютними картами, НБУ згаданою постановою №108 пом’якшив правила для низки валютних покупок і перерахувань для бізнесу. У тому числі за договорами перестрахування для наших страхових компаній, для суб’єктів ринку електронної комерції, для одержувачів відсотків за єврооблігаціями і для авіаперевізників.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago