Categories: Фінанси

Криптовласники “потрапили” до списку садистів та психопатів: результати дослідження

Дослідження, проведене вченими з Університетів Торонто та Майамі, дало досить несподівані результати: власники криптовалюти найчастіше мають риси характеру, пов’язані з нарцисизмом, психопатією та іншими темними сторонами особистості. Звучить як заголовок із таблоїду, але все не так просто.

В опитуванні брали участь 2001 чоловік із США – чоловіки та жінки середнього віку близько 48 років. Серед них 30% виявились власниками криптовалюти. Дослідники вирішили вивчити, як володіння біткоінами та іншими цифровими валютами пов’язане з особистісними та соціальними характеристиками. І виявилося, що зв’язок справді є.

Криптовалюта

Власники криптовалюти частіше вірять у теорії змови та виявляють так звані «темні» риси характеру – нарцисизм, психопатію, макіавелізм (любов до маніпуляцій) і навіть садизм.

Більше того, такі люди вважають за краще знаходити інформацію на альтернативних або маргінальних сайтах і соцмережах, де офіційні новини не дуже честі.

Якщо спростити, то типовий власник криптовалюти за цими даними – це чоловік, який не любить владу, сперечається з приводу і черпає новини з неофіційних джерел. Він часто налаштований проти системи і вважає за краще триматися подалі від мейнстрімних ЗМІ.

Біткоїни, криптовалюта, майнінг і блокчейн, Thenextweb.com

Після виходу дослідження багато хто в криптоспільноті обурився, заявивши, що їх виставляють чи не психопатами. Але один із авторів дослідження, Стів Літтрелл, одразу пояснив, що висновки не означають, що всі криптовласники – такі, а просто відображають певні кореляції.

Ще один цікавий момент – політичні погляди власників криптовалюти. Хоча часто криптоїнтузіастів асоціюють з лібертаріанцями, виявилося, що більшість опитаних більше схиляються до ліберальних поглядів і навіть вважають себе демократами. Але сильного зв’язку між володінням криптовалютою і політичними перевагами в результаті не виявили.

Так що, хоча власники криптовалюти виявилися досить специфічною групою, робити висновок, що всі вони нарциси чи конспірологи, було б неправильно.

Коломієць Надія

Recent Posts

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

58 секунд ago

Перший “мінус” в Україні може бути вже цього тижня, – синоптикиня Діденко

Найближчими днями в Україні збережеться тепла погода, однак у горах температура вже знижуватиметься до "нуля" та…

2 хв. ago

Кабмін пропонує почати розпродаж державних університетів та їх майна

Кабінет Міністрів пропонує можливість приватизації державних університетів і їхнього майна. Ці зміни закладені в законопроєкті…

3 хв. ago

Експерти назвали 10 популярних автомобілів, які не проїдуть без ламання навіть 160 тисяч км

Придбання автомобіля є серйозним фінансовим рішенням, особливо в умовах війни та постійного зростання цін. Надійність…

5 хв. ago

Українські біженці сплатили понад 205 мільйонів євро податків у Литві за два роки

З початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, українці, що переїхали до Литви, активно сприяють економічному розвитку…

7 хв. ago

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

30 хв. ago