Categories: Економіка

Дрібні підприємці більше не вивозять: у Києві спорожніли підземні торгівельні галереї

У підземних переходах в центрі Києва стало порожньо, вільним від орендарів є приблизно кожен другий ролет, а у деяких галереях в оренду здають вже близько 70% торгівельних площ: бізнесмени кажуть про зростання орендних ставок та падіння попиту на їхні товари.

У Києві дрібний бізнес поступово полишає формат торгівлі у підземних переходах та галереях у центрі міста. Такий висновок можна зробити з великої кількості оголошень, що виставлені на профільних майданчиках. Самі бізнесмени скаржаться на завищені орендні розцінки та зменшення кількості клієнтів.

На онлайн-майданчиках виставлені сотні оголошень про здачу в оренду ролетів у центрі міста – на пл. Слави, у підземних переходах біля Бесарабського ринку, у ТЦ “Метроград” під Хрещатиком, а також у спальних районах. Так, оренда ролету площею 4,5 кв.м. у переході на пл. Слави коштує 10 тис грн на місяць, прицьому власник зазначає, що має 5 таких вільних ролетів. А ціна на ролети чи інші торівельні приміщення на Шулявці стартуватиме від 2,7 тис грн/місяць за маленьке приміщення площею 2 кв.м., що є надто дорогою ставкою.

Ставка оренди на Шулявці складає 35 доларів/1 кв.м. на місяць

“Пропоную в оренду торгові приміщення в підземній галереї магазинів по вул. Олександра Довженко, ст.м. “Шулявська”. Площа приміщення 37 кв.м., з окремим входом. Є приміщення від 2 до 500 кв.м.”, – зазначає автор одного з таких оголошень.

Причому у оренду здаються навіть повноцінні за площею підземні магазини. Приміщення у переході біля ст.м. “Палац спорту” площею 626 кв.м. можна орендувати за 250 тис грн/місяць, за умови сплати комісії у 50% одноразово від місячної оренди. Значно менше за площею (50 “квадратів”) приміщення у переході на бул. Лесі Українки можна орендувати за 700 доларів на місяць.

Орендувати чимале приміщення на Палаці спорту можна за 250 тис грн/місяць

Найбільше вільних ролетів та торгівельних точок – у підземному переході під пл. Слави. Інформатор нарахував зо три десятки порожніх яток, на багатьох з них зазначені контакти власників з пропозицією оренди. Сусіди, які ще працюють, скаржаться на зростання орендної плати та спад відвідуваності: у числі перших, ще 2022-го, пішли продавці сувенірної продукції, втративши споживацький попит. Слідом за ними – продавці одягу та білизни й аксесуарів для смартфонів.

У галереї під пл. Слави вільно приблизно 70% ролетів та магазинів

“Тут мало не кожен місяць звільняються якісь торгівельні точки. Проблема в тому, що мілкий бізнес, ФОПи, просто “не вивозять” великої орендної плати – а народ, що проходить повз, мало цікавиться товаром. Хіба що каву купують, але ця ніша тут вже заповнена”, – киває продавчиня Марина на декілька кав’ярень у переході під пл. Слави у самому центрі Києва.

Ми поцікавилися вартістю ролетів і торгових точок у цій галереї (носить назву “ТЦ “Арсенал”). Виявилося, що орендувати найменшу точку тут коштує від 5-6 тис грн/місяць. У середньому – 10 тис грн за ролет у непоганому “прохідному” місці. А один із власників площ запропонував Інформатору орендувати магазин площею у 95 кв.м. за 50 тис грн на місяць “плюс комунальні видатки”.

У Києві продають невеличкі кав’ярні та здають в оренду найбільш “козирний” шоурум на Хрещатику

Нагадаємо, у грудні 2023 року Інформатор писав, що у Києві масово виставляють на продаж готові бізнеси, кав’ярні, що розташовані в житлових будинках, на транспортних розв’язках та біля станцій метро. Лише за один день, 24 грудня, у Києві було оголошено про продаж більше десятка таких закладів. Ще десяток оголошень з’явився напередодні. Експерти ринку бачать причину у завищених очікуваннях власників дрібного бізнесу та надто сильну конкуренцію.

А днями у Києві виставлено в оренду один з найцікавіших об’єктів комерційної нерухомості, шоурум за адресою вул. Хрещатик, 21. Поруч знаходиться “Пасаж” та ст.м. “Хрещатик”, тож потік перехожих у цьому місці гарантований у будь-який час, окрім комендантської години. Саме приміщення є фасадним, воно має величезні вітрини на два поверхи, а донедавна у ньому розміщувався магазин гаджетів Moyo.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні зареєстровано понад 100 000 електрокарів: які моделі купують

Попри російські ракетні обстріли енергетичної інфраструктури, продажі електромобілів в Україні ростуть. За квітень було зареєстровано…

5 хв. ago

Усе тіло свербить і пухне: кияни масово скаржаться на нашестя невідомих комах

Жителі Києва звернули увагу на те, що їх почали "атакувати" невідомі комахи. Потерпілі масово звертаються…

16 хв. ago

Ліна Костенко виявилася фанаткою Залужного. Фото з квартири поетеси

Українська письменниця та поетеса Ліна Костенко зберігає на стіні фото колишнього головнокомандувача Збройних сил України…

25 хв. ago

Правила проходження ВЛК змінились: у Міноборони описали механізм

Директорка департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова пояснила, як в Україні змінився механізм проходження військово-лікарської комісії. Про…

37 хв. ago

Помічено знак, що Кейт Міддлтон одужує: що відомо про її хворобу

Одужання Кейт Міддлтон, схоже, йде за планом, оскільки вона продовжує лікування вдома у Віндзорі після того,…

44 хв. ago

Сильна спека зажене багатьох на лікарняне ліжко: вчені попередили про нову небезпеку

У міру потепління земної кулі взаємодія між кліматичними змінами і здоров'ям людини стає предметом пильної…

56 хв. ago