Categories: Економіка

Україна та Швеція планують витіснити Росію з європейського ринку атомних технологій

Досвід України довів важливість стабільної генерації, яка є важливою для енергетичної безпеки країн Європи

Україна та Швеція домовилися поглибити співпрацю в ядерній галузі для зміцнення енергетичної безпеки в Європі, включаючи розробку ядерного палива західного виробництва для заміни російських поставок та використання досвіду України у підтримці стабільної роботи атомної енергетики у воєнний час. Що у планах розповіли у Міністерстві енергетики України.

Як поглибити співпрацю між Україною та Швецією в атомній галузі говорили під час зустрічі у Києві міністр енергетики України Герман Галущенко разом із віце-прем’єр-міністеркою, міністеркою енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Еббою Буш.

«Співпраця в атомній галузі між нашими країнами є пріоритетом. Ми змогли показати іншим країнам, що майбутнє ядерної промисловості можливе без росії: українські фахівці “Енергоатому”працювали разом із спеціалістами заводу компанії Westinghouse у Швеції, щоб створити технологію, яка дозволила нам використовувати паливо західного виробництва на радянських реакторах ВВЕР. Тепер це паливо успішно працює на Рівненській АЕС» – зазначив очільник Міненерго.

Сторони узгодили перспективи поглиблення співпраці між Україною та Швецією, аби в подальшому витіснити росію з ринку ядерного палива і атомних технологій у Європі. Також було відзначено важливість розвитку атомної енергетики в Україні для посилення стійкості енергетичної системи.

«Ми залишаємось вірними цілям «зеленого» переходу. Водночас український досвід, здобутий протягом останніх воєнних років доводить, що для стійкості енергосистеми важливо мати сильну базову генерацію. Цією базовою генерацією для України є атомна, яка допомогла нам вижити вже третю зиму в умовах війни» – сказав Герман Галущенко. 

Ебба Буш зауважили, що у Швеції провідну роль відіграє відновлювана енергетика, що багато в чому залежить від змінних факторів, зокрема погодних умов. Водночас досвід України, що живе в умовах війни, довів важливість стабільної і надійної генерації, яка є важливою для енергетичної безпеки країн.

«Не можна будувати енергосистему тільки для мирних часів… Тому Швеція планує розвивати не тільки відновлювану енергетику, але й атомну. І ми бачимо значний потенціал у співпраці з Україною у цьому напрямку» – зазначила вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Будьте обережні”: 100-річний музикант розкрив свій особливий секрет довголіття

100-річний барабанщик Роджер Вонсон зі США назвав заняття улюбленою справою секретом довголіття. Про це пише People.…

5 години ago

Почуваються особливими: у пари народилися чотири однакові дівчинки

Мерседес Сандху з Техасу (США) народила дуже рідкісних ідентичних четвірок. Малюки перебувають у лікарні, отримують…

5 години ago

Жарти від ТЦК чи гумор по-одеськи: у мережі з’явилися начебто інтимні пропозиції для ухилянтів

Мережу збурило оголошення, розміщене в Одесі. Там жінка пропонує сексуальні послуги за гроші ухилянтам, які бояться…

5 години ago

300-метровий норвезький лайнер вирушить у великий круїз для нудистів

Днями італійський пляжний курорт Іс-Бенас анонсував старт "голих" весіль. І ось тепер для туристів-нудистів з'явилася ще…

5 години ago

Треба для справи: на Сумщині чоловік двічі замовляв повій на прохання поліції

На Сумщині поліція викрила сутенерку, яка залучила свою знайому до проституції. Для цього співробітники залучили…

6 години ago

Українки відповіли, чи треба повертати чоловіків, які зараз за кордоном

У Львові жінок опитали, чи вважають за доцільне повертати чоловіків з-за кордону в рамках мобілізації. Про…

6 години ago