Гетманцев знайшов виправдання здорожчанню пального для українців

Голова Комітету фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев оголосив про введення нового акцизного податку на пальне обіцяє стати важливим фінансовим ресурсом для Збройних сил України. За його розрахунками, цей захід забезпечить додаткові 2,7 мільярда гривень щомісяця для підтримки армії.

Про те, що підвищення акцизу на пальне додасть додаткові мільйони для армії, Гетманцев повідомив у Telegram. Він пояснив, що законопроєкт №11256-2, який вже обговорюється у парламенті, запроваджує нові ставки акцизів на пальне, які будуть поступово наближатися до європейських рівнів до 2028 року. Підвищення акцизів на бензин і дизель призведе до зростання цін на паливо приблизно на 1,5-2 гривні за літр.

Гетманцев наголошує, що це рішення є нібито критично важливим для забезпечення потреб Збройних сил України. При цьому вплив на вартість пального, за його словами, буде мінімальним.

“Коли постає вибір між додатковими гривнями за літр пального і забезпеченням наших військових, я завжди обираю підтримку армії. Вірю, що кожен українець, який щиро вірить у майбутнє нашої держави, підтримає це рішення”, — зазначив Гетманцев.

Поетапне підвищення акцизів на пальне до 2028 року

Верховна Рада прийняла законопроєкт №11256-2, який запроваджує поетапне підвищення акцизів на пальне в Україні. З 1 вересня 2024 року до 1 січня 2028 року акцизи зростуть до 359 євро за тисячу літрів бензину, 330 євро за дизельне пальне і 250 євро за скраплений газ. Закон набере чинності після підписання Президентом.

Цей крок є частиною фіскальних заходів у рамках програми МВФ для забезпечення фінансової стабільності та інтеграції до ЄС. Закон також передбачає підвищення акцизів на проміжні алкогольні продукти та приведення українського законодавства у відповідність до норм ЄС.

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що закон підтримали 231 парламентар. У вересні акциз на бензин і дизель підвищиться на 1,5-2 гривні за літр.

Директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн розповів про можливі зміни в цінах на пальне після запровадження нових акцизів. Він зазначив, що здорожчання може і не відбутися.

“Не факт, що бензин та дизель здорожчають. Якщо б це відбувалось сьогодні, то щодо дизельного пального ми точно не відчули б, щодо бензину – ми б побачили здорожчання на 50 копійок, а може, і взагалі не побачили б. Скраплений газ – там буде деяке зростання, – пояснив він.

Куюн підкреслив, що кінцеві ціни на пальне будуть залежати від світових ринкових умов.

“Якщо закупівельна вартість пального буде падати, то кінцева ціна і не відчує підняття акцизу. Якщо ціна буде стабільна – то на першому етапі буде 1,5 грн зростання акцизу на бензин, на 2 грн – на дизпальне і, здається, 5,5 грн – на скраплений газ”, – додав він.

Нові зарплати податківцям і акциз на Кока-Колу

Раніше Гетманцев розповів про причини підвищення окладів працівників податкової служби у війну, пояснивши це результатом глибоких змін у відомстві. За його словами, скорочення штату податківців до 3300 осіб, разом із запровадженням цифрових технологій та ризикоорієнтованого підходу, створило умови для підвищення їхніх зарплат.

17 липня Комітет фінансової та податкової політики Верховної Ради прийняв законопроєкт №9032-1 у першому читанні. Документ передбачає внесення змін до Податкового кодексу України, запроваджуючи акцизний податок на води, що містять цукор або інші підсолоджувальні та ароматичні речовини, включаючи мінеральні та газовані напої.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago