Categories: Бізнес

ФОПи, діставайте гаманці: що змінить “історичне” підвищення податків в Україні

В Україні можуть зрости податки — Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №11416д, який вже назвали “історичним”. Наразі це не закон і документ очікує другого читання.

Проте вже зараз можемо говорити про те, що податки для фізичних осіб-підприємців (ФОПів) та найманих працівників можуть зрости. Планується введення військового збору для тих ФОПів, які його досі не платили. А ті, що платили — тепер віддаватимуть 10, а звичайні наймані працівники — 5%, а не 1,5%. З’являється певна ясність щодо економічного бронювання.

“Телеграф” розповідає детальніше, що саме чекає українських підприємців. Також пояснюємо, чому документ містить “машину часу” і підвищить податки аж так скоро (з 1 жовтня):

Військовий збір

Як йдеться у документі №11416д, запроваджуються такі зміни:

  1. ФОПи ІІІ групи (на єдиному податку) платитимуть військовий збір (ВЗ), хоча до цього не платили. Він становитиме 1% від усього доходу.
  2. ФОПи І, ІІ та IV груп платитимуть ВЗ на рівні 10% від мінімальної зарплати. Це зараз 800 гривень. Але сума залежатиме від зміни цієї мінімальної зарплати і не буде такою довгий час.
  3. Наймані працівники платитимуть 5% ВЗ від офіційної зарплати (раніше 1,5%).

Підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан — тобто до 31 грудня року, коли стан скасують. ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ.

Обклали 25% податком ломбарди й колекторів

Документ містить норму про встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%. Небанківські фінустанови — це кредитні спілки, ломбарди, лізингодавці, колекторські компанії.

Банки сплачуватимуть 50% з прибутку

Планується встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%. Це один із контроверсійних пунктів — проти того, щоб віддавати половину прибутку, виступали НБУ та Мінфін.

Авансові внески на АЗС

Роздрібні продавці пального зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств за кожну окрему АЗС. Розцінки внесків такі:

1) Для АЗС, де не продають алкоголю чи тютюну:

а) 60 тисяч гривень, але є винятки (це наступні два пункти);

б) 30 тисяч гривень — торгівля виключно скрапленого газу;

в) 45 тисяч гривень — коли АЗС продають кілька видів пального, але частка продажу скрапленого газу за місяць більше 50%.

2) АЗС, які продають алкоголь і тютюн:

а) 80 тисяч гривень, але є винятки (це наступні два пункти);

б) 40 тисяч гривень — АЗС, яке продає виключно скраплений газ;

в) 60 тисяч гривень — АЗС, де продають кілька видів пального, але скрапленого газу понад 50%.

Щомісячна звітність ПДФО

Запроваджується щомісячна звітність з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Він становить 18%

Навіщо ці підвищення

Документ передбачає історичне збільшення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд в наступному. Ці кошти мають піти на сектор безпеки та оборони:

“Збільшення доходів бюджетів за рахунок додаткових надходжень від військового збору та податку на прибуток підприємств”, — йдеться у пояснювальній записці.

Чому закон приймуть “заднім числом”

Уважні критики звернули увагу на те, що до жовтня закон в цілому не буде прийнято. Тому, впровадження буде “заднім числом” з 1 жовтня, навіть якщо його приймуть після цієї дати.

У цьому вбачають навіть фінансові втрати найближчим часом: доведеться сплачувати підвищені податки за звільнених з 1 жовтня працівників.

Треба скорочувати видатки на чиновників, — Розенко

Діру у 500 млрд грн у бюджеті закриє “білий” легальний бізнес і прості українці, що платять податки. Відповідно, можливий розквіт “чорного” ринку, прогнозує “Телеграфу” Павло Розенко, ексміністр праці та соціальної політики (2014-2016), віце-прем’єр-міністр (2016-2019).

“За збільшення податків хто заплатить? Тільки ті, хто платить податки. Тобто навантаження лягає на “білий” бізнес, а про історію з “чорним” ринком, ціною алкоголю, електронної техніки, що робиться на митниці, ніхто говорити не хоче. Мовляв, ні-ні-ні, воно ж не дасть так швидкого ефекту”, — каже Розенко.

Ексміністр натомість радить брати кошти із скорочення витрат державного апарату.

“Просто треба зрозуміти, що ми не можемо розкошувати. Але я дивлюсь бюджет на наступний рік, вибачте, всі органи влади: Офіс президента, Державне управління справами, Кабінет міністрів, секретаріати, прокуратури, судді — знову йде збільшення видатків на їх утримання. Тобто ми наступного року повторюємо ті ж самі помилки. Цього року ми знову говоримо, що будемо фінансувати роздутий державний апарат, а пенсії та соціальні виплати на наступний рік заморожуємо“, — каже Розенко.

Народна депутатка від “Євросолідарності” Ніна Южаніна стверджує, що законопроєкт є податковим тягарем для “білих” перед законом і чесних людей, які не можуть себе захистити.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

56 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

57 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

59 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago