Створений для ядерної зброї: китайський бомбардувальник Н-6 уже над Аляскою

Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) перехопило чотири іноземні літаки — два російські “Ведмеді” ТУ-95 і два китайські бомбардувальники H-6 — поблизу кордону Аляски. Це стало першою спільною операцією російських і китайських літаків в ідентифікаційній зоні ППО Аляски (ADIZ).

Пропонуємо статтю Гаррісона Касса про особливості китайського стратегічного бомбардувальника Xian H-6.

  • Бомбардувальники, які не порушили повітряний простір США, були частиною “спільного стратегічного повітряного патрулювання” над Беринговим морем, згідно із заявою Міністерства оборони Китаю.
  • H-6, китайський варіант радянського Ту-16, оснащений сучасним озброєнням і радарними системами, що викликало занепокоєння США щодо його потенційних наступальних можливостей у протистоянні на великих відстанях.

Бомбардувальник H-6 прибув із Китаю

Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки перехопило чотири іноземні літаки – два російських і два китайських, – які пролітали поблизу кордону Аляски. Це перший випадок перехоплення російських і китайських літаків під час спільного польоту.

Бомбардувальники не порушували повітряний простір США, залишаючись у міжнародному повітряному просторі ідентифікаційної зони ППО Аляски (ADIZ). За словами представників NORAD, які направили два F-16, один F-35 і два CF-18, бомбардувальники “не становили загрози”.

“США і Канада, які разом входять до NORAD, перехопили російські Ту-95 “Ведмідь” і китайські бомбардувальники H-6″, – повідомляє CNN. Цей інцидент став першим випадком, коли H-6 увійшов у зону ADIZ Аляски.

Стратегічний бомбардувальник Xian H-6 НВАК

Згідно із заявою Міністерства оборони Китаю, китайці та росіяни взяли участь у “спільному стратегічному повітряному патрулюванні у відповідному повітряному просторі Берингового моря” в рамках наявного щорічного плану співпраці збройних сил двох держав.

Представник китайського Міноборони Чжан Сяоган заявив, що цей політ став восьмим подібним проявом співробітництва між двома збройними силами з 2019 року, проведеним з метою “подальших випробувань і підвищення рівня співробітництва між двома військово-повітряними силами, а також поглиблення стратегічної взаємної довіри і практичного співробітництва між двома країнами”.

Сяоган уточнив, що “ця акція не спрямована проти третіх сторін”. Давайте детальніше розглянемо китайський бомбардувальник, який брав участь в інциденті, – H-6.

Досьє H-6

Застосування H-6 у тандемі з російськими бомбардувальниками цього тижня було цілком доречним з огляду на те, що H-6 розроблений у Радянському Союзі. Китайський H-6 – це ліцензійна версія радянського Ту-16 “Борсук”. Дебют Ту-16 відбувся 1952 року, тобто історія H-6 налічує вже сім десятиліть. Літак зарекомендував себе як доволі надійний: 231 одиниця досі залишається на озброєнні ВПС Народно-визвольної армії.

Державна компанія Xi’an Aircraft Industrial Corporation побудувала H-6 за допомогою радянських інженерів.

Стратегічний бомбардувальник Xian H-6 НВАК

Американська розвідка вперше виявила H-6 1971 року, коли супутники ЦРУ спостерігали його під час тренувальних польотів. Хоча H-6 був розроблений для доставки ядерної зброї (і справді провів дев’ять ядерних випробувань), літак переключився на звичнішу роль після розроблення ядерних боєголовок, які можна було запускати з суходолу або з підводного човна.

Як би там не було, США не можуть не звернути увагу на той факт, що бомбардувальник, на рахунку якого є досвід застосування ядерної зброї, опинився в межах ADIZ Аляски.

Щоб зберегти актуальність H-6 у 21 столітті, було проведено численні модернізації, під час яких оновили озброєння і радарні системи. За даними американської розвідки, найостаннішою версією H-6 є варіант N, здатний дозаправлятися в повітрі і нести крилаті ракети повітряного базування. Пентагон стурбований тим, що H-6N може надати китайцям наступальний повітряний потенціал дальнього радіусу дії.

Як і B-52 Stratofortress і Ту-95, H-6 – це релікт холодної війни, який і досі достатньо надійний, аби залишатися в строю.

Про автора

Гаррісон Касс – журналіст, який пише про оборону і національну безпеку. На його рахунку понад 1000 статей на теми, пов’язані з міжнародними проблемами. Адвокат, пілот, гітарист і професійний хокеїст, Гаррісон служив льотчиком-стажистом у ВПС США, але був демобілізований за станом здоров’я. Здобув ступінь бакалавра в коледжі Лейк-Форест, ступінь доктора юриспруденції в Орегонському університеті та ступінь магістра в Нью-Йоркському університеті. Гаррісон слухає гурт Dokken.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

23 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

31 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

38 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

44 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

50 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

1 годину ago