Site icon Експерт

У Європі офіційно дозволили додавати до хліба порошок із личинок хробаків

З 10 лютого в Європейському Союзі офіційно дозволено використовувати в харчових продуктах порошок із личинок великого борошняного хрущака (Tenebrio molitor). Відповідне рішення ухвалила Європейська комісія, і першим виробником нового інгредієнта стала французька компанія Nutri’Earth.

Що дозволено додавати у продукти

Як пише The Jerusalem Post, комісія дійшла висновку, що оброблений ультрафіолетом порошок з личинок є безпечним для здоров’я і може використовуватися у:

Чому личинки

Порошок з хробаків містить усі дев’ять незамінних амінокислот, а також є джерелом легкозасвоюваного білка. Крім того, ультрафіолетова обробка підвищує вміст вітаміну D3, хоча сам продукт не є його основним джерелом.

Монополія на п’ять років

Компанія Nutri’Earth отримала ексклюзивне право на продаж цього інгредієнта в ЄС на наступні п’ять років. Інші виробники зможуть приєднатися до ринку тільки після отримання відповідного дозволу або угоди з французькою компанією.

Комахи – новий білок Європи

Європарламент і раніше ухвалював рішення про використання комах у харчуванні. Раніше дозволили додавати перелітну сарану, домашнього цвіркуна та малого борошняного хробака.

Чи готові європейці до хліба з хробаками? Виробники запевняють, що це екологічно, корисно та безпечно. Але як поставляться до цього споживачі – питання відкрите.

Читати повну версію