Пентагон створить мобільний ядерний реактор під промовистою назвою

Міністерство оборони США оголосило про початок робіт над проєктом «Пеле», який передбачає створення мобільного ядерного реактора. Про це пише «Голос Америки».

Як повідомляється на сайті оборонного відомства, створенням реактора займатиметься компанія BWXT Advanced Technologies зі штату Вірджинія. Згідно з планом, робота над реактором розпочнеться на початку наступного року, а у 2026 році повністю зібраний пристрій буде доставлено до Національної лабораторії Айдахо (INL), де до цього команда проєкту планує звести захисну конструкцію на випробувальному полігоні.

У пресрелізі Пентагону йдеться, що «Пеле» стане першим ядерним реактором четвертого покоління, який вироблятиме електроенергію у Сполучених Штатах.

Назва проєкту відсилає до Пеле – богині вогню у гавайській міфології. Створюваний в рамках проєкту пристрій, за задумом, буде невеликим (здатним поміститися в шестиметровому контейнері) реактором. Як джерело енергії «Пеле» використовуватиме TRISO – особливий вид палива на базі низькозбагаченого урану, що має, як підкреслюють інженери проєкту, дуже низькі екологічні ризики.

У повідомленні BWXT від 2022 року говорилося, що вартість контракту становитиме $300 млн.

Очікується, що реактор використовуватиметься для операційних потреб Міністерства оборони, при цьому BWXT наголошують, що він може використовуватись для комерційних та інших ініціатив – наприклад, для реагування на стихійні лиха, виробництва електроенергії у віддалених місцях або в рамках проєктів щодо зниження викидів вуглекислого газу.

Враховуючи, що мобільність є одним із ключових аспектів проєкту, реактор можна буде безпечно перевозити автомобільною та залізницею, а також морем і повітрям. Складання та введення в експлуатацію за планом не повинні перевищувати 72 години, при цьому зворотний процес – охолодження, вимкнення та демонтаж для транспортування – може тривати до семи днів.

«У Міністерства оборони є давня історія просування американських інновацій у галузі стратегічних та критичних технологій. Проєкт «Пеле» – це ключова ініціатива щодо підвищення енергетичної стійкості Міністерства оборони, яка відіграє вирішальну роль у просуванні технологій ядерної енергетики для цивільних цілей», – сказав Джей Драйєр, голова Управління стратегічних можливостей Пентагону.

Крім фахівців BWXT Advanced Technologies, до команди проєкту також входять компанії Northrop Grumman, Rolls Royce Liberty Works та Torch Technologies, а також державні відомства, серед яких Міністерство енергетики, Національна адміністрація з ядерної безпеки та Комісія з ядерного регулювання. 

Романчук Микола

Recent Posts

У МОН розповіли, скільки отримують вихователі в дитячих садках

В Україні може виникнути дефіцит співробітників у сфері дошкільної освіти. Українські абітурієнти не охоче вступають на відповідні…

8 секунд ago

Відмивання коштів Європарламенту: у Франції розпочався резонансний судовий процес

У Парижі розпочинається судовий процес проти Марін Ле Пен, пише france24. Її та інших членів партії «Національне об'єднання» звинувачують у…

3 хв. ago

Магнітні бурі, прогноз на три дні: чого очікувати від сонячної активності 30 вересня – 2 жовтня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 30 вересня – 2 жовтня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного…

5 хв. ago

Стало відомо, в яких регіонах взимку буде найскладніша ситуація з світлом

Енергетична система України суттєво постраждала внаслідок масованих атак Росії, що призведе до значного дефіциту електроенергії взимку,…

7 хв. ago

Всіх, хто “заліг на дно” і не оновив дані в ТЦК, вже розшукує поліція

Військовозобов'язані українці, які не оновили свої військово-облікові дані в ТЦК, або не мають військово-облікових документів,…

14 хв. ago

Як довго триватиме пилова буря в Україні: прогноз синоптиків

Станом на ранок 30 вересня в Каспійській низовині спостерігається пилова буря, що призводить до високого рівня…

31 хв. ago