Президент Білорусі вирішив помилувати засудженого до смертної кари німця Ріко Крієгера

Президент Білорусі Олександр Лукашенко ухвалив рішення про помилування громадянина Німеччини Ріко Крієгера, засудженого до смертної кари.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Сьогодні Крієгер звернувся до Лукашенка з проханням про помилування. За білоруськими законами президент має право ухвалити таке рішення, тому Лукашенко провів нараду зі своїми радниками, на якій обговорив цю тему.

“Дуже неприємне питання в долі і житті президента, яке набуло дуже серйозного звучання. Ріко Крієгер – громадянин Німеччини. Виявляється, тільки 1993 року народився. Судом засуджений у Білорусі до виняткової міри покарання. За нашою Конституцією і законами останнє слово завжди за президентом. Звертається, не звертається (за помилуванням – Ред.)… Я вже якось говорив, що найважче в долі президента – це подібні справи, пов’язані з винятковою мірою покарання. Але рішення потрібно ухвалювати. Я хочу просто з вами в цьому плані, може, і порадитися. Але почути вашу думку. Ви – люди, безпосередньо причетні до розгляду цієї справи”, – сказав Лукашенко присутнім.

У підсумку він вирішив помилувати німця.

Білорусь – остання європейська країна, де досі застосовують смертну кару. За те, щоб її залишити, на референдумі 1996 року проголосували понад 80% громадян. Засуджених до смертної кари в країні розстрілюють.

Крієгера в Білорусі обвинуватили за шістьма статтями: за тероризм, агентурну діяльність, найманство, створення екстремістського формування або участь у ньому, незаконні дії щодо вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин і навмисне приведення в непридатність транспортного засобу або шляхів сполучення.

За версією білоруських слідчих, Крієгер не пізніше вересня 2023 року вступив до полку ім. Кастуся Калиновського, що воює на боці України (у республіці це формування визнано екстремістським). На початку жовтня німець нібито приїхав до Білорусі як турист, із собою в нього був безпілотник. 4 жовтня він фотографував територію військової частини 97115 і військову техніку за завданням СБУ, а наступного дня – ділянку залізничної колії та вагони, після чого відправив фото куратору.

Потім, як вважає слідство, німець встановив вибухівку на залізничних коліях станції Озерище, відзвітував перед куратором і повернувся в готель у Мінську. 5 жовтня близько опівночі на станції стався вибух перед прибуттям пасажирського поїзда. 6 жовтня Крігер збирався полетіти в Баку, але його затримали. У червні його засудили до смертної кари.

Опозиційні ЗМІ в Росії припускають, що Крієгера мають намір поміняти на офіцера російських спецслужб Вадима Красікова, який відбуває в Німеччині довічний термін за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

50 секунд ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

8 хв. ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

15 хв. ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

24 хв. ago

Красива губернаторка: чиновниця змусила шістдесят підлеглих займатися з нею коханням

Китайська 52-річна чиновниця Чжун Ян, сумно відома тим, що мала 58 коханців, виявилася корупціонеркою і загриміла за…

33 хв. ago

F-16 розбився через уламки ракети РФ: аналітики отримали нові дані про авіакатастрофу

Американський винищувач F-16 міг втратити керування через уламки російської ракети, які пошкодили двигун і систему керування.…

41 хв. ago