В Китаї ракета-носій Tianlong-3 задимілася і видовищно вибухнула після запуску (відео)

В Китаї під час статичних випробувань вибухнула ракета Tianlong-3, китайський аналог американської ракети Falcon 9. Тяга дев’яти киснево-гасових двигунів виявилася занадто великою. Про це пише видання Space News.

Інцидент стався у місті Гуньї провінції Хенань, де проводилися випробування китайської двоступінчастої ракети Tianlong-3 (Тяньлун-3) з багаторазовим першим ступенем. Під час статичного запалення 9 двигунів першого ступеня, яке мало здійснюватися на землі, ракета злетіла просто в небо. Після цього вона впала на землю і пролунав вибух. Це сталося неподалік житлового району. Про постраждалих поки не повідомляється.

Розробник ракети Space Pioneer Tianbing Technology опублікував власну заяву в якій повідомляється, що сталася структурна несправність у з’єднанні між корпусом ракети та випробувальним стендом. Бортовий комп’ютер ракети автоматично вимкнув двигуни, і ракета впала на 1,5 кілометри на південний захід.

Ракета Tianlong-3: що відомо

Ракету Tianlong-3 називають китайським аналогом американської ракети Falcon 9. Перший ступінь ракети, який повертається, оснащується дев’ятьма киснево-гасовими двигунами Tianhuo-12 з тягою 110 т кожен.

Tianlong-3 створювалася спеціально для низькоорбітального супутникового інтернет-угрупованняв Китаї. За один запуск вона може доставити на орбіту понад 30 супутників. Діаметр корпусу “ракети становить 3,8 метра, злітна маса — 590 тонн. Він здатний підняти 17 тонн корисного вантажу на низьку навколоземну орбіту (LEO) або 14 тонн на 500-кілометрову сонячно-синхронну орбіту.

Ракета Tianlong-3

Початковий план полягав у тому, щоб після гарячих випробувань відправити Tianlong-3 на космодром Хайнань для підготовки до першого польоту у вересні поточного року. Але зараз, очевидно, плани будуть скориговані.

Романчук Микола

Recent Posts

Ідеальні обіди для схуднення: 10 смачних ідей від дієтологів

Дієтологи пропонують прості ідеї обіду для схуднення, який містить менше 400 калорій, але радять завжди…

4 хв. ago

Китай підготував до експлуатації свій перший комерційний космодром

Перший у КНР комерційний космодром, розташований на території острівної провінції Хайнань, готовий до запусків. Про це…

9 хв. ago

Хто не встиг, той запізнився: яке покарання загрожує тим, хто не прийшов до ТЦК

У зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ, що триває, Верховна Рада України продовжила дію воєнного стану і посилила…

12 хв. ago

Щоб краще чути громадян? В Уряді хочуть оновити контакт-центр за космічну суму

Урядовий контактний центр виставив на торги оновлення програми, за допомогою якої здійснюється комунікація з громадянами…

14 хв. ago

У Москві суд заочно заарештував колишніх та чинних українських чиновників

У Москві суд заочно заарештував кількох українських колишніх та чинник чиновників. Так, експрем'єр-міністр України Володимир Гройсман, ексочільнки…

19 хв. ago

В Україні з’явиться нова монета номіналом 2 гривні, – НБУ

У Нацбанку України повідомили, що в обіг буде введена нова монета номіналом 2 гривні. Як…

39 хв. ago