Росія могла замінувати Північне море – The Times

Росія могла замінувати кабелі електропостачання та телефонні кабелі, а також нафтові та газові трубопроводи у Північному морі. Про це 29 червня написало видання The Times.

У публікації йдеться, що російський траулер “Капітан Соколов” та ще чотири кораблі протягом перших п’яти місяців цього року поводилися незвично. Коли вони знаходилися над ключовими електричними та телекомунікаційними кабелями на морському дні, а також над нафто- та газопроводами у водах Великобританії, Бельгії, Данії, Німеччини, Нідерландів та Норвегії, вони сповільнювали хід.

У Європі припускають, що вони робили це у рамках розвідувально-диверсійних операцій Кремля у європейських водах. Ймовірно, океанографічні дослідні судна та рибальські судна отримали завдання скласти карту або, можливо, навіть закласти вибухівку на життєво важливій мережі кабелів та трубопроводів, пише видання.

Представник бельгійського підрозділу морської безпеки Томас Де Шпігелере сказав, що зараз росіяни почали використовувати невійськові судна там, де раніше діяли військові чи дослідні кораблі, тому російське шпигунство стало складніше виявити.

Офіційні особи НАТО висловили “серйозні підозри”, що Росія вже замінувала найважливішу підводну інфраструктуру, ґрунтуючись на розвідувальних даних компаній, які керують ключовими нафтовими та газовими буровими установками, трубопроводами, електричними роз’ємами та телекомунікаційними кабелями, йдеться у статті.

Дослідження бельгійської газети De Tijd з використанням суднових журналів показало, що понад 160 невійськових російських судів за останні 10 років здійснили 945 підозрілих дій. Щонайменше 749 із 945 підозрілих маневрів мали місце в радіусі одного кілометра від трубопроводів у Північному морі, написало The Times.

Видання зазначає, що в останні місяці в Європі зросла кількість диверсій, за якими, ймовірно, стоїть Росія. Масштаб та розмах таємних операцій Росії за кордоном досягли рівня, небаченого з часів піку холодної війни, йдеться у публікації.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

У США відповіли, чи бояться дратувати диктатора Путіна

В одному з інтерв'ю президент України Володимир Зеленський стверджував, що США не бачать Україну в НАТО, бо "бояться…

10 хв. ago

Держава зробила велику помилку щодо українців, які виїхали за кордон – Притула

Волонтер та засновник благодійного фонду Сергій Притула вважає, що Україна зробила велику помилку, що не стала на…

14 хв. ago

Золотий хлопчик саєнтології: як живе прийомний син Тома Круза

Том Круз ясно дав зрозуміти, що його майже нічого не пов'язує з його єдиною біологічною…

17 хв. ago

Посол Росії в ООН Василь Небензя про «мирний план» Трампа: у нього нічого не вийде

Кандидат у президенти США Дональд Трамп неодноразово заявляв, що зможе врегулювати війну між Росією та…

21 хв. ago

Андре Тан висміяв “модні луки” безхатьків і спровокував дискусію в мережі

Український модельєр Андре Тан спробував пожартувати щодо "модних образів" безхатьків, прирівнявши їх із "шедеврами", які випускає в…

32 хв. ago

Киян попередили про небезпечно забруднене повітря: чому надвір краще не виходити

Укргідрометцентр попереджає мешканців і гостей Києва про підвищення концентрації діоксиду азоту до гранично допустимих значень,…

37 хв. ago