Рік після катастрофи субмарини “Титан”: мільярдер планує нову подорож до “Титаніка”

Мільярдер і дослідник глибин океану оголосили, що планують здійснити подорож на підводному апараті, щоб вивчити уламки затонулого 1912 року корабля “Титанік”. Майже рік тому підводний апарат компанії OceanGate вибухнув під час такої ж подорожі, пише IFLScience.

Планування нової подорожі до місця аварії корабля “Титанік” на півночі Атлантичного океану розпочалося тоді, коли 74-річний американський мільярдер Ларрі Коннор зателефонував Патріку Лехі, співзасновнику та генеральному директору компанії Triton Submarines. Коннор попросив побудувати підводний апарат, який міг би безпечно доставити пасажирів до затонулого в 1912 році корабля. За словами Лехі, Коннор попросив створити таку субмарину, яка може багаторазово і безпечно занурюватися на глибину, де знаходиться “Титанік”.

Коннор попросив побудувати підводний апарат, який міг би безпечно доставити пасажирів до затонулого в 1912 році корабля Фото: NOAA/IFE/URI

За словами Коннора, він “хоче показати людям в усьому світі, що, хоча океан надзвичайно потужний, він може бути чудовим, приємним і справді змінити життя, якщо діяти правильно”.

Пара планує використовувати для своєї подорожі підводний апарат під назвою Triton 4000/2 Abyssal Explorer. У компанії Triton Submarines описують цю субмарину, як “найбільш глибоководний акриловий підводний човен у світі”. Ця субмарина може опускатися на глибину 4 км. Цей апарат уже використовували для досліджень найглибших місць на Землі. Вартість субмарини — 20 млн доларів.

Пара планує використати для своєї подорожі підводний апарат під назвою Triton 4000/2 Abyssal Explorer Фото: IFLS

Коннор і Лехі сподіваються вирушити до місця катастрофи “Титаніка”, що розташоване біля узбережжя Ньюфаундленду на глибині 3810 метрів і провести наукове дослідження цього місця. Разом із дослідженням місця аварії, майбутні мандрівники на глибину також хочуть поліпшити репутацію приватних глибоководних апаратів після катастрофи з підводним човном “Титан” компанії OceanGate. 18 червня 2023 року ця субмарина вибухнула під час занурення до місця аварії “Титаніка”, внаслідок чого загинули всі п’ятеро людей на борту.

Трагічний інцидент привернув хвилю уваги громадськості, і компанія OceanGate опинилася в не дуже приємній ситуації, оскільки багато експертів галузі розкритикували конструкцію її субмарини і методи безпеки. Одним із найвідоміших критиків був Джеймс Кемерон, режисер фільму “Титанік” 1997 року, який здійснив понад 30 занурень до затонулого корабля.

Майбутня місія компанії Triton Submarines спрямована на використання зовсім інших технологій і методів безпеки. Принаймні так заявляють організатори майбутньої місії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Щойно закінчила лікування: пенсіонерка, яка пережила рак, зірвала джекпот у $5 млн

75-річна жінка тривалий час боролася з раком грудей і практично відразу після завершення лікування зірвала джекпот…

4 години ago

Зміни правил виїзду чоловіків за кордон: подробиці від прикордонників

Від 17 липня військовозобов’язаним не можна буде виїхати за кордон без військового квитка Від 17…

4 години ago

Україна отримає додатковий Patriot від Нідерландів

Міністри оборони та закордонних справ Нідерландів Рубен Брекельманс і Каспаро Вельдкамп здійснили візит до Києва.…

4 години ago

Олена Зеленська анонсувала уроки щастя в українських школах: чому там навчать

На українських школярів чекає новий предмет "про життя" з назвою «Уроки щастя». З дітьми будуть…

4 години ago

Після анонсу “несподіваних зустрічей” літак Орбана вилетів до Китаю

Після зустрічей у Києві, Москві та Азербайджані літак прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана вилетів до Китаю.…

4 години ago

Співзасновник Приватбанку Боголюбов виїхав з України з підробленими документами – розслідування

Один із засновників та власників Приватбанку, а також близький товариш Ігоря Коломойського Геннадій Боголюбов виїхав…

5 години ago