Норвегія перегляне заявки близько тисячі українців про надання притулку: яка причина

Норвегія індивідуально розглядатиме клопотання щодо надання притулку українцям, які на момент початку повномасштабної війни не жили в Україні.

Про це повідомляє NRK.

Розглядатиме клопотання Норвезький директорат з питань імміграції (UDI).

“Ми повинні бути впевнені, що ми маємо стабільний рівень прибуття до Норвегії”, – сказала міністерка юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, норвезький уряд швидко запровадив схему колективного захисту для переселенців з України.

Схема колективного захисту надає дозвіл на проживання без індивідуальної оцінки у потребі захисту. На українців, які на момент початку великої війни жили в інших країнах, ця схема не розповсюджується, але їм дозволили залишитися в Норвегії, оскільки для українців скасовано обов’язок виїзду.

Зараз такий обов’язок знову запроваджують для українців, тож UDI починає індивідуальну обробку цих заяв про надання притулку. Йдеться про 800-1000 людей, яким, можливо, доведеться покинути Норвегію. Серед цих людей є і чоловіки призовного віку.

“Серед українців, чиї справи про надання притулку сьогодні розглядаються, 370 (47%) – це чоловіки віком від 18 до 60 років”, – зазначає імміграційна влада в електронному листі до NRK.

Разом з тим міністерство юстиції в електронному листі заявляє, що ризик бути відправленим на війну з Росією не є підставою для проживання в Норвегії.

“Призов до строкової служби та служба у зв’язку з війною не є умовами, які самі по собі є підставою для отримання притулку в Норвегії. Однак це має бути оцінено конкретно в окремому випадку”, – йдеться у повідомленні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Підприємці зможуть отримати бронь від мобілізації: за яких умов

В Україні наразі індивідуальні підприємці (ФОП) не можуть отримати бронь для себе або своїх співробітників. Можливість оформлення броні для ФОПів…

15 хв. ago

У США відповіли, чи бояться дратувати диктатора Путіна

В одному з інтерв'ю президент України Володимир Зеленський стверджував, що США не бачать Україну в НАТО, бо "бояться…

32 хв. ago

Держава зробила велику помилку щодо українців, які виїхали за кордон – Притула

Волонтер та засновник благодійного фонду Сергій Притула вважає, що Україна зробила велику помилку, що не стала на…

36 хв. ago

Золотий хлопчик саєнтології: як живе прийомний син Тома Круза

Том Круз ясно дав зрозуміти, що його майже нічого не пов'язує з його єдиною біологічною…

39 хв. ago

Посол Росії в ООН Василь Небензя про «мирний план» Трампа: у нього нічого не вийде

Кандидат у президенти США Дональд Трамп неодноразово заявляв, що зможе врегулювати війну між Росією та…

43 хв. ago

Андре Тан висміяв “модні луки” безхатьків і спровокував дискусію в мережі

Український модельєр Андре Тан спробував пожартувати щодо "модних образів" безхатьків, прирівнявши їх із "шедеврами", які випускає в…

55 хв. ago