“Свині в кінотеатрах”: Анджея Дуду судитимуть за образу поляків

Президент Польщі Анджей Дуда постане перед судом за образу громадян своєї країни. Глава держави припустився нецензурних висловлювань на адресу глядачів фільму Агнешки Голланд “Зелений кордон”, пише видання Fakt.

Кінокартина показує історію біженців з Близького Сходу та Африки, які бажають потрапити до Євросоюзу через кордон Білорусі та Польщі. Режисер показала, як Білорусь заманює мігрантів до кордону з метою “легкого переходу в Євросоюз”.

“Пані Голланд у такий спосіб показала польських офіцерів, які виконують свою роботу для безпеки всіх нас. І я не дивуюся, що офіцери-прикордонники, які подивилися цей фільм, сказали: “Тільки свині сидять у кінотеатрах”, — наводить видання цитату Дуди під час одного з телеефірів.

Сам Дуда говорив, що це була не його особиста заява, а лише цитата. Позов ініціював Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.

За словами адвоката Петра Міліка, перше засідання суду у справі Дуди відбудеться 24 жовтня 2025 року. Вибори президента Польщі відбудуться 2025 року, але Дуда вже втратить право балотуватися. Конституція країни не дозволяє брати участь у виборах, якщо людина обіймала високу посаду два терміни.

Дуду можуть зобов’язати публічно вибачитися або виплатити компенсацію, якщо суд визнає порушення особистих прав, зазначених у цивільному кодексі, пояснив юрист

Слухання відбудуться дистанційно, це перша подібна справа в історії Польщі про порушення президентом прав особистості. До цього подібні слухання велися щодо політиків і громадських діячів.

Романчук Микола

Recent Posts

Найбільший організм на Землі повільно поїдають живцем: що відбувається

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

22 хв. ago

“Бальзам від занепаду”: ЗМІ з’ясували, як боєприпаси для ЗСУ рятують економіку США

Виробництво артилерійських снарядів для армії України перетворилося на справжній подарунок для збройової промисловості США. Компанія-підрядник…

29 хв. ago

Тарифи на газ з 1 жовтня: скільки коштуватиме ключова комуналка

Тариф на газ в Україні залишиться незмінним на рівні 7,96 грн для клієнтів «Нафтогазу» з…

44 хв. ago

В Індії 219 важкоатлетів знялися зі змагань, бо дізналися про приїзд допінг-офіцерів

219 спортсменів знялися зі змагань з важкої атлетики в Індії, коли дізналися про приїзд на…

49 хв. ago

Якщо Путіна в найближчому майбутньому не приберуть свої, це доведеться зробити чужим

Я не бачу варіантів закінчення війни та запобігання глобальній катастрофі, окрім акції проти Путіна у…

52 хв. ago

“Вже забігає піхота”: росіяни продовжують тиснути на Вугледар, — DeepState

Після взяття шахти "Південнодонбаська №1" збройні сили РФ просуваються в східну частину Вугледару Донецької області зі сторони…

56 хв. ago