В’єтнам хоче придбати F-16, але США не дають дозволу

Сполучені Штати ще у 2016 році зняли ембарго на постачання зброї до В’єтнаму, але з того часу країна закупила в американців зброї менш як на 400 млн доларів – в основному кораблі берегової охорони та навчальні літаки. Причина цьому доволі банальна – висока вартість озброєння від американських компаній в умовах обмеженого оборонного бюджету країни, а також питання сумісності з наявним на озброєнні системами.

Разом з тим, ще у 2022 році у В’єтнамі заявили про намір диверсифікації закупівлі озброєння, щоб вийти з-під залежності від РФ у цьому напрямку. Тож тепер Ханой приціняється до серйознішого озброєння – як нещодавно повідомило видання Reuters, США та В’єтнам обговорюють продаж військово-транспортних літаків C-130 Hercules від Lockheed Martin, причому йдеться про версію C-130J, пише uagolos.com.

Для прикладу, у 2022 році Держдеп США погодив продаж Австралії одразу 24 літаків C-130J-30 на суму аж у 6,35 млрд доларів із низкою різноманітного супутнього обладнання. Чи, наприклад, у тому ж році було погоджено продаж літаків Super Hercules Єгипту на 2,2 млрд доларів – відомо, що країна планувала закупити 12 літаків.

Водночас якщо говорити про оборонний бюджет В’єтнаму, то протягом останніх років йдеться про поступове зростання показників – з 6,5 млрд доларів у 2020 році до 7,8 млрд доларів у 2024, а у 2025 на оборону планують витратити ще на 400 млн більше – 8,2 млрд доларів. Але витрати на закупівлю озброєння за кордоном, звичайно ж, значні менше, тому В’єтнам досить обмежений у бюджетах.

У США, вочевидь, розуміють побоювання В’єтнаму щодо вартості озброєння і тому серед варіантів можуть запропонувати фінансову підтримку, щоб покрити технічне обслуговування та інші витрати. Не виключено, що за умови підписання контракту Сполучені Штати також можуть надати літаки у кредит.

Наразі всі обговорення про закупівлю військово-транспортних літаків проходять за “зачиненими дверима” – поки що невідомо, якою може бути вартість ймовірної угоди і яку взагалі кількість літаків хоче закупити Ханой, а сам процес перемовин може бути ускладнений занепокоєнням Вашингтону щодо порушення прав людини у цій країні.

Важливий нюанс також у тому, що насправді військово-транспортні С-130J – це не перші літаки, щодо яких В’єтнам веде перемовини із США. Нагадаємо, раніше цього року стало відомо, що сторони обговорюють масштабну угоду із продажу В’єтнаму багатофункціональних винищувачів F-16, також відомо, що в’єтнамська поліція зацікавлена в американських гелікоптерах.

Зараз же з посиланням на одного з в’єтнамських посадовців видання повідомляє, що перемовини по винищувачах дійсно були, але по цьому напрямку просування немає через побоювання щодо стосунків Ханою з іншими країнами, зокрема і з Китаєм. Також є занепокоєння стосовно погодження продажу озброєння для F-16.

Тому зрештою В’єтнам кинув око саме на військово-транспортні літаки, бо їх фактично можна вважати “оборонними” чи ж взагалі “небойовими” машинами, і також США ймовірно простіше буде погодити продаж саме військово-транспортних літаків.

Раніше Defense Express розповідав, що В’єтнам прицінюється до південнокорейських САУ K9, а раніше у 2023 році очільник міністерва оборони країни мав зустріч із керівництвом Hanwha, під час якої якраз і оглянув ці самохідні артилерійські установки.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Ласкаво просимо до цифрового концтабору”: українці обурюються через нові правила Укрзалізниці

Укрзалізниця не продає квитки міжнародного сполучення без верифікації користувачів у "Дія". Таке правило компанія запровадила…

3 хв. ago

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

15 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

26 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

41 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

53 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

1 годину ago