Українські біженці рятують економіку Європи

Біженці з України вже давно перестали бути «тягарем» для Європи і, навіть, роблять внесок у її економічне благополуччя. Про це пише lsm.lv.

В Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оцінюють додатковий внесок українських біженців у щорічні темпи зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії в 1,2% на рік, а у ВВП Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви та Румунії – майже в 0,8%. Навіть у Великій Британії він коливається на рівні 0,2%.  А це мільярди євро грошей на рік.

«У Латвії, згідно з офіційними даними, близько 35% працездатних українців влаштувалися на роботу. Побічно це підтверджують і дані про зниження офіційно зареєстрованого безробіття, оскільки багато українців перебувають на державній біржі праці… Але зараз частка працевлаштованих ще вища», – зазначають журналісти видання. 

Платячи податки, українці стали частиною європейської робочої сили і вже самі підтримують економіку країн, в яких живуть.

«Так, зараз я працюю за договором, податки, звичайно, високі, я їх плачу, але тепер знаю свої права. І зарплатню хотілося б вище, але не все одразу. У мене навіть виходить відправляти гроші в Україну та допомагати батькам та молодшій сестрі, які там залишилися. Головне, що мене не виженуть, не заплативши», – коментує Юля із Кривого Рогу, нічний адміністратор у невеликому готелі у центрі Риги. 

Та ж Польща прийняла близько мільйона українців, і 80% із них зараз самі себе утримують. «Мабуть, якби не біженці з України, економіка Польщі була б у рецесії. А сплачені податки у 2022 та 2023 роках українцями вже більш ніж компенсували витрати Польщі на надану допомогу», – робить висновок lsm.lv.

У Чехії близько 400 тис біженців із України. Працюють вже майже 90% працездатних, у першому кварталі 2024 року надходження від них до бюджету переважають над видатками майже вдвічі. За даними Міжнародного валютного фонду, ЄС витратив лише 0,2% від свого сукупного ВВП (або приблизно 30-37 мільярдів євро), щоб прийняти біженців з України.

З кожним роком війни прихисток українців стає все менш обтяжливим для економік європейських країн. Станом на листопад 2022 року виплати з бюджету країн, які надали притулок, отримували 73% українських біженців, а в січні 2024 року – лише близько 40%.

До того ж українці зі своїх вельми невеликих зарплат примудряються надсилати гроші додому, рідним та близьким. Ці кошти мають велике значення для збереження української економіки. Так, 2023 року сума грошових переказів з-за кордону в Україну досягла $11,3 млрд, а це понад 5% ВВП України.

При цьому, як стверджує видання, українці не конкуренти європейцям щодо працевлаштування – у них зовсім різні ніші. Перше покоління мігрантів у всі часи та у всіх країнах займає ті робочі місця, які їм дають. Вони не витісняють місцевих. Так, згодом з’являється деяка конкуренція і присутність біженців може сприяти переходу місцевих працівників до професій, які потребують більш високої кваліфікації. 

Ольга Степанова

Recent Posts

“Ласкаво просимо до цифрового концтабору”: українці обурюються через нові правила Укрзалізниці

Укрзалізниця не продає квитки міжнародного сполучення без верифікації користувачів у "Дія". Таке правило компанія запровадила…

3 хв. ago

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

15 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

26 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

41 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

53 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

1 годину ago