Від національного героя до терориста: біографія Хасана Насралли, якого ліквідував Ізраїль

Армія оборони Ізраїлю вдарила по штаб-квартирі “Хезболли” в Бейруті та ліквідувала лідера організації Хасана Насраллу. Він був очільником “Хезболли” понад 30 років.

Насралла загинув у віці 64 роки. Головне з біографії лідера “Хезболли” – читайте далі.

Релігійні погляди Насралли

Насралла народився у шиїтській сім’ї в передмісті Бейрута в 1960 році. Він закінчив свою освіту в Тірі, де ненадовго приєднався до руху “Амаль”, а потім вступив у шиїтську семінарію в Баальбеку, яка слідувала вченням аятоли Мохаммада Бакіра ас-Садра.

У 1976 році 16-річний Насралла вирушив до Іраку, де його прийняли до семінарії аятоли ас-Садра в Наджафі. Однак за 3 роки він був вимушений завершити навчання та виїхати з країни разом із десятками інших ліванських студентів, оскільки Саддам Хусейн вигнав з країни багатьох шиїтів.

Хасан Насралла був дуже релігійним та вважав, що іслам – “це релігія, створена для суспільства, яке може повстати та побудувати спільноту”, тож частину свого життя присвятив священнослужінню.

Командування “Хезболлою”

Повернувшись до Лівану, Насралла навчався і викладав у школі лідера Амаля Аббаса аль-Мусаві. Пізніше його обрали політичним делегатом “Амаль” в районі Бекаа, він став членом центрального політичного офісу.

1982 році Насралла приєднався до “Хезболли”, яка сформувалася для боротьби з ізраїльським вторгненням до Лівану. Потім він знову пройшов релігійні навчання в Ірані, після чого повернувся до Лівану й у 1992 році став лідером організації. До слова, його попередника також вбив ізраїльський авіаудар.

Саме під керівництвом Насралли “Хезболла” придбала ракети з більшою дальністю польоту, що дозволило Лівану завдавати ударів по північному Ізраїлю. Після виведення ізраїльських військ з Лівану 2000 році популярність “Хезболли” зросла, а Насралла отримав визнання у Лівані та арабському світі.

Він також відіграв важливу роль в обміні ув’язненими між Ізраїлем та Хезболлою у 2004 році, внаслідок чого Єрусалим звільнив сотні палестинських та ліванських ув’язнених. Також тоді Ізраїль передав Лівану багато людських останків, зокрема останки сина Насралли.

Це ще більше підняло рейтинг лідера “Хезболли” в арабському світі. Його без перебільшення називали національним героєм.

Однак вже за кілька років “Хезболлу” та Насраллу почали сильно критикувати, зокрема через причетність до вбивства ліванського прем’єр-міністра Рафіка Харірі у 2005 році.

А ще через провокації щодо Ізраїлю, які призводили до нових конфліктів. Зокрема Насралла наказав влаштувати засідку на ізраїльський прикордонний патруль, що призвела до Ліванської війни 2006 року.

На додачу під його командуванням “Хезболла” взяла участь у війні в Сирії у 2013 році, що призвело до великих втрат.

Зверніть увагу. Саме під головуванням Насралли “Хезболлу” визнали терористичною організацією повністю або частково у США, ЄС та інших країнах. Ліга арабських держав також визнала “Хезболлу” терористичною організацією у 2016 році, хоч у 2024 році скасувала своє рішення.

У 2019 році Ліван сколихнули масові протести, викликані сильною фінансово-економічною кризою. Під тиском та критикою ліванців опинився і Хасан Насралла.

Також частина ліванців вважає, що саме “Хезболла” причетна до вибуху в порту Бейрута у 2020 році, що, знову ж таки, посилило нелюбов населення до організації.

Вишенькою на торті стало те, що після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня Насралла вирішив втрутитися в конфлікт, ініціювавши напади на Ізраїль, що знову призвело до нового конфлікту між Ізраїлем і Ліваном.

27 вересня 2024 року Армія оборони Ізраїлю оголосила, що її військово-повітряні сили завдали удару по головному штабу “Хезболли” в Бейруті з метою вбивства Насралли. Наступного дня в організації підтвердили смерть їхнього лідера.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Буквально випарували проблему: вчені розробили новий спосіб переробки пластику

Такі пластмаси, як поліпропілен і поліетилен, є серйозною проблемою для довкілля, оскільки їхнє розкладання займає…

4 хв. ago

Плани змінилися: жінка виграла 500 тисяч доларів, скасувавши свою відпустку

Трейсі Вербовскі з Каукауліна (штат Мічиган, США) розповіла, що несподівана зміна планів на вихідні призвела…

5 хв. ago

У Самарській області РФ підірвали залізничний міст

У Самарській області Росії стався вибух на залізничній колії. Як наслідок, є руйнування — рух поїздів зупинено.…

12 хв. ago

Навіщо в СРСР клеїли газети під шпалери: унікальний ретро-лайфхак

Ті, хто хоч раз міняв радянські шпалери на більш сучасні, знає: під ними можна виявити…

27 хв. ago

Відключення світла 29 вересня: чи будуть застосовуватися обмеження

Завтра, 29 вересня, заходи обмеження споживання не прогнозується. Світло буде. Про це повідомляє “Укренерго”. Водночас людей знову…

37 хв. ago

Стало відомо, яка їжа робить людей тупішими

Дослідження показують, що деякі види їжі можуть негативно впливати на когнітивні функції та загальне здоров'я…

49 хв. ago