Євросоюз наказав дипломатам відмовитися від поїздок і вечірок через перевитрати бюджету – FT

Європейські дипломати отримали припис відмовитися від поїздок, скасувати вечірки і відкласти плани з ремонту резиденцій через перевитрату бюджету.

Про це повідомляє газета Financial Times із посиланням на п’ять джерел.

Як пише видання, Європейська служба зовнішніх зв’язків (ЄСЗЗ) має скоротити витрати на 43,6 млн євро, що становить майже 5% від спочатку запланованої суми.

Згідно із семирічним бюджетним планом на 2021-2027 роки, щорічне зростання витрат департаментів ЄС, не пов’язаних із зарплатою, не має перевищувати 2%. За словами чиновників, цього року перевитрата коштів у ЄСЗС виявилася найбільшою в абсолютному вираженні, через що дипломатам і видали такий припис, повідомляє FT.

Представник ЄСЗС заявив, що довелося скоротити “всі видатки, які можна”, і урізати фінансування закордонних представництв (загалом їх 145), “незважаючи на згубні наслідки для нашого глобального охоплення”. Близько 50 представництв “мають критичні проблеми” із забезпеченням безпеки, але на те, щоб поставити нові замки, решітки на вікнах і камери, немає грошей, сказав чиновник. За його словами, деякі резиденції непридатні для проживання, дипломати змушені жити в інших місцях. Також службовцям доводиться менше користуватися службовими автомобілями з водіями і навіть канцелярським приладдям.

За словами співрозмовників FT, наступного року фінансові труднощі посиляться, через що ЄСЗС буде складно зберегти дипломатичну присутність у низці країн Африки та Латинської Америки.

У FT нагадали, що генеральний секретар Європейської служби зовнішніх справ Стефано Санніно ще в березні попередив, що відомство “вкрай недофінансоване”, а його бюджет у понад 880 мільйонів євро на рік не відповідає рівню інфляції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

13 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

22 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

29 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

34 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

41 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

51 хв. ago