Десятки тисяч українців і росіян втекли в Аргентину і Бразилію: як співіснують дві громади

Через економічні негаразди, диктатуру та постійну загрозу примусової відправки на фронт з Росії від початку повномасштабної війни втекли сотні тисяч громадян. Багато з них зрештою осіли у Бразилії та Аргентині, де досить м’яке міграційне законодавство, пише The Wall Street Journal.

Російські політичні мігранти оселяються переважно в аргентинській столиці Буенос-Айресі та бразильському прибережному місті Флоріанополіс, що на крайньому півдні країни. Новачки відкрили російськомовні салони краси, ресторани, дитячі садки та невеликі театри. Інші — цифрові кочівники, які працюють російською мовою та отримують оплату в іноземній валюті або криптовалюті.

Нейтральна позиція Бразилії щодо вторгнення в Україну в поєднанні з помітною відсутністю інтересу бразильців до цієї війни полегшили росіянам облаштування тут.

Згідно з даними уряду, з початку березня 2022 року до кінця минулого року до Бразилії в’їхало близько 60 тисяч громадян Росії. Вони інвестували понад 300 мільйонів доларів, головним чином у нерухомість. Близько 36 000 українців також прибули до Бразилії протягом того ж періоду, багато з яких теж осіли на півдні – де менш спекотний клімат і нижча злочинність, ніж у Ріо чи Сан-Паоло.

Перша хвиля росіян, що ринули до Латинської Америки, включала вагітних жінок, які прямували до Аргентини. Ця країна надає негайне громадянство новонародженим і тимчасовий дозвіл на проживання та роботу для їхніх батьків. Бразилія також надає пільги для молодих батьків, дозволяючи іммігрантам подавати документи на громадянство після народження дитини в країні. 

До того ж паспорти Аргентини і Бразилії відкривають кордони багатьох країн, зокрема і Європи, які закритті для громадян РФ, у тому числі через війну в Україні.

“Легкість отримання громадянства в країнах Південної Америки привернула увагу західних чиновників після того, як було виявлено, що російські шпигуни створювали підроблені особи в Аргентині для шпигунства в Європі”, – зауважує WSJ.

До Аргентини з початку війни приїхало понад 75 000 росіян, свідчать урядові дані міграції. За цей же період близько 11 000 українців приїхали також до Аргентини. До речі, тут ще з 19 століття проживає велика українська діаспора, яка відправляла в Україну ліки, одяг та іншу допомогу з початку війни.

У Буенос-Айресі нещодавно прибулі росіяни мало контактують із сформованою українською громадою, сказав Хорхе Данилишин, голова української культурної асоціації в Аргентині. Хоча деякі приєдналися до антивоєнних протестів перед посольством Росії, більшість іммігрантів не хочуть брати участь в антивоєнному русі.

“Вони зупиняються перед дверима нашої організації, читають знаки протесту, які ми виставили, і продовжують йти”, — сказав Данилишин. Тим не менш, напруги між групами немає, сказав він. “Конфлікт в Україні, а не в Аргентині”.

Економічна криза в Аргентині дала можливість деяким росіянам купувати квартири за зниженими цінами. Місцеві агенти з нерухомості кажуть, що росіяни були однією з найбільших груп іноземних покупців минулого року.

Позиція Бразилії та Аргентини щодо війни в Україні

Нагадаємо, Бразилія, яка є партнером Росії в організації БРІКС, відмовилася запроваджувати санкції проти агресора. Також вона категорично відмовляється допомагати Україні зброєю, навіть продавати її.

При цьому Бразилія разом з Китаєм намагається реалізувати російську формулу миру, відповідно до якої, потрібно укласти негайне перемир’я без вигнання агресора з окупованої території.

Натомість в Аргентині торік до влади прийшов новий президент із відверто антиросійськими та проукраїнськими поглядами. Він пообіцяв зробити Аргентину головним лоббістом України в регіоні. Також Аргентина увійшла до складу робочої групи “Рамштайн”, яка допомагає Україні зброєю.

Ольга Степанова

Recent Posts

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

5 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

10 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

17 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

27 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

28 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

32 хв. ago