Вбивство російського пілота в Іспанії: стали відомі нові деталі

Кілери отримали готівку за вбивство російського пілота Максима Кузьмінова, який раніше вкрав гелікоптер Мі-8 для України, від російських чиновників, що працюють у Відні. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в західних спецслужбах.

За словами журналістів, столиця Австрії перетворилася на новий шпигунський центр РФ у Європі після того, як через російське вторгнення в Україну європейські столиці вислали 600 шпигунів, які видавали себе за дипломатів.

За останні два роки кількість російських державних службовців в Австрії зросла з 300-400 людей до понад 500. Більша частина з них – дипломати та адміністратори, серед яких майже половина, за даними австрійських спецслужб, працюють як шпигуни.

Одна з причин, чому Австрія перетворюється на хаб для спецслужб, криється в законодавстві країни. Шпигунська діяльність є законною в Австрії, якщо не спрямована проти самої країни.

Підозрюють, що російські шпигуни, які базуються у Відні, допомагають вербувати агентів і фінансувати російські операції – як-от відстеження в Польщі західних поставок зброї Києву та вбивство Кузьмінова.

«Зараз ми стаємо тягарем для наших сусідів, тому що Росія використовує нас як оперативну базу», – сказав високопоставлений представник австрійської розвідки.

Розвідник зазначив, що Росія надсилає великі обсяги готівки до сусідніх країн, таких як Литва, автомобільним транспортом. Звідти російські дипломати, що базуються в Австрії, переправляють готівку по всій Європі, часто в дипломатичній пошті, яку не може перевірити поліція. У звʼязку з цим інші країни ЄС зараз розглядають чеську пропозицію: заборонити російським дипломатам виїжджати за межі країни, де вони працюють.

Нагадаємо, російського пілота Максима Кузьмінова, який влітку 2023 року під час операції Головного управління розвідки Міноборони перегнав гелікоптер Мі-8 армії РФ на територію України, було знайдено мертвим в Іспанії.

Зазначимо, 23 серпня у Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили інформацію про те, що російський вертоліт Мі-8 разом з екіпажем приземлився в Україні та здався у полон.

Спецоперація ГУР, яка тривала понад шість місяців, отримала назву «Синиця». Українська розвідка виманила пілота Мі-8 в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами й перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30СМ. Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер. У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані. Пілот і його сімʼя перебували в Україні, родину завчасно вивезли з РФ.

Також російський пілот, капітан і командир гелікоптера Мі-8 Максим Кузьмінов доносив для Головного управління розвідки цінні дані про військові об’єкти. Дану інформацію він надавав Україні ще до проведення історичної спецоперації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Податкова дізнається про всі закордонні рахунки українців

Вже незабаром вітчизняні податківці матимуть інформацію про всі закордонні рахунки українців. Податкова отримуватиме дані від…

3 хв. ago

Цього чоловіка точно не очікували: як тепер посилатимуть “повістки з сюрпризом”

У військовозобов'язаних залишається менше часу на оновлення облікових даних. Зробити це можна особисто у ТЦК…

9 хв. ago

Що буде, якщо “заморозять” війну в Україні: командир ЗСУ шокував відповіддю

Якщо війну Росії проти України “заморозити” сьогодні, то російська армія через кілька років повернеться, і ми перекладемо…

16 хв. ago

Падіння уламків ракети РФ у Києві: кількість постраждалих знову збільшилася

У Києві за оновленими даними кількість постраждалих через сьогоднішню російську ракетну атаку й падіння уламків…

18 хв. ago

“Просто немає слів”: дівчина несподівано знайшла свого покійного хлопця у соцмережі

Дівчина була вражена, коли її нині покійний хлопець несподівано з’явився у соціальній мережі Snapchat й…

27 хв. ago

ТЦК знатимуть про українців все: як стежитимуть за гаманцями українців

Військові Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) отримали значно більше повноважень через зміни до…

36 хв. ago