Справа принципу: Казахстан не видасть Україні підозрюваного в замаху на Садикова

Казахстан не передаватиме Україні підозрюваного в замаху на опозиційного журналіста Айдоса Садикова, дотримуючись загального принципу невидачі своїх громадян іншим державам. Про це заявив голова сенату парламенту Казахстану Маулен Ашимбаєв, передає “Радіо Азаттик” (“Радіо Свобода”).

За його словами, цей принцип застосовується до всіх випадків, а не тільки до цієї ситуації.

Політик також відкинув заяви про те, що Казахстан і його державні органи були зацікавлені в замаху на Садикова, назвавши їх провокаціями.

“І в цій ситуації будь-які заяви про те, що Казахстан був зацікавлений в усуненні журналіста, повністю не відповідають реальності і є прямими провокаціями для того, щоб втягнути Казахстан у якісь геополітичні ігри”, — заявив Ашимбаєв.

Він додав, що Генеральна прокуратура Казахстану бере участь у розслідуванні та співпрацює з українськими колегами.

“Це загалом, не щодо цієї ситуації, а загалом принцип: Казахстан не видає своїх громадян іншим державам”, — заявив Маулен Ашимбаєв.

Крім того, як пишуть журналісти, після замаху президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про готовність казахстанських держорганів долучитися до розслідування для сприяння у встановленні істини. Він наголосив, що Казахстан дотримується курсу на зміцнення верховенства закону, і всі розбіжності в суспільстві мають вирішуватися виключно в правовому полі.

Убивство Айдоса Садикова

18 червня Національна поліція України повідомила, що на вулиці Ярмоли в Києві невідомий вистрілив у чоловіка, який перебував у машині зі своєю дружиною, після чого втік. Пізніше ЗМІ з’ясували, що метою нападу був казахстанський журналіст Айдос Садиков, який із 2014 року проживав у Києві та мав статус біженця. Прокуратура України уточнила, що Садиков живий, але його стан оцінюють як важкий. Його дружина не постраждала. Генпрокуратура України висунула обвинувачення в замаху на вбивство двом громадянам Казахстану — Мейраму Каратаєву та Алтаю Жаканбаєву.

22 червня Генпрокуратура Казахстану повідомила про затримання Алтая Жаканбаєва, який сам з’явився в органи внутрішніх справ.

Як розповіли казахстанські журналісти, Айдос і Наталя Садикови переїхали до Києва з Актобе 2014 року й отримали в Україні статус біженців. На батьківщині Айдос зазнавав кримінального переслідування, яке він вважав політично мотивованим. Восени минулого року казахстанська влада оголосила Айдоса і Наталю Садикових у розшук за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі. У коментарі для “Радіо Свобода” Айдос Садиков стверджував, що ця справа має політичне підґрунтя.

На створених подружжям YouTube-каналі “Бәсе” та однойменному телеграм-каналі публікуються відеоролики з критикою казахстанської влади. В одному з нещодавніх відео Садиков звинуватив президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва в проросійській позиції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Безугла розкритикувала Сирського і написала на нього заяву в ДБР (скріншоти)

Народна депутатка України, членкиня фракції "Слуга народу" Мар’яна Безугла написала заяву до Державного бюро розслідувань…

29 хв. ago

Українцям назвали шість категорій, кому не потрібно оновлювати дані у ТЦК

Згідно з новим законопроектом про мобілізацію, який набув чинності 18 травня 2024 року, визначено шість…

34 хв. ago

Відома українська гумористка обурила жартом про «тупеньких дітей»

Відома українська гумориста Лєра Мандзюк обурила невдалим жартом про «тупеньких дітей» і нарвалася на різку…

37 хв. ago

Пік спеки ще не пройдено: синоптик розповів, яким буде початок липня в Україні

Після надзвичайно спекотного завершення червня погода в Україні місцями стане трохи прохолоднішою. На це вплинуть дощі, які…

39 хв. ago

Понад 8500 грн, і це тільки за світло: взимку українці можуть залишитися без штанів через платіжки

В Україні з 1 липня не зміниться вартість електроенергії. При цьому у липні українці платитимуть за електроенергію,…

1 годину ago

На борту було 10 людей: в Росії розбився черговий гелікоптер, що відомо

В Росії розбився черговий гелікоптер. У неділю, 30 червня, у Бодайбінському районі Іркутської області Росії здійснив…

1 годину ago