МКС неочікувано «передумав» арештовувати прем’єра Нетаньягу – Jerusalem Post

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у рамках досудового розгляду відклав ухвалення рішення про видачу ордерів на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта. Про це пише газета The Jerusalem Post.

Зазначається, що МКС пішов на цей крок після того, як Велика Британія подала заяву amicus curiae («друга суду» –  Главком) проти юрисдикції міжнародного органу кримінальної юстиції з цього питання. У результаті інстанція не лише задовольнила клопотання Лондона про втручання у судовий процес, а й надала право іншим країнам висловити свою позицію щодо цієї справи у строк до 12 липня. Як пише The Jerusalem Post, після рішення МКС весь процес видачі ордерів на арешт може затягнутися на місяці.

Практика amicus curiae в рамках судової системи деяких країн передбачає можливість направлення до суду незалежними експертами, які прямо не беруть участь у розгляді, своїх висновків з суспільно значущих питань.

Прокуратура МКС проводила попереднє вивчення ситуації на палестинських територіях із 16 січня 2015 року. 20 грудня 2019 року прокурор МКС Фату Бенсуда заявила, що на запит Палестини прокуратура завершила попереднє вивчення і дійшла висновку, що ситуація задовольняє всім критеріям Римського статуту для відкриття повноцінного розслідування щодо дій Ізраїлю на палестинських територіях у 2014 році.

20 травня 2024 року прокурор МКС Карім Хан звернувся до палати попереднього провадження з вимогою видати ордер на арешт Нетаньягу та Галанта. За його словами, прокуратура зібрала докази, які дозволяють вважати, що Нетаньягу та Галант несуть відповідальність за військові злочини та злочини проти людяності, скоєні на території Палестини (у Секторі Гази) як мінімум з 8 жовтня 2023 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не лише надійні: топ-4 доступних вживаних авто з крутими функціями

Купівля вживаного авто – це чудовий спосіб зекономити. Однак до цього потрібно підходити з великою відповідальністю, адже…

4 хв. ago

Білий не виходить із моди: круті ідеї манікюру, якому позаздрять подруги (фото)

Звісно, літо – ідеальний час для яскравих нейл-дизайнів. Ми вже багато разів пропонували вам цікаві…

10 хв. ago

Важливо знати тим, хто служить у тилу: які виплати належать військовим у липні

Триває третій рік повномасштабної війни Росії в Україні. Не дивно, що у 2024 році на…

17 хв. ago

Українців будуть карати за російську музику: в Раді пропонують астрономічні штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує запровадження штрафів за прослуховування російської музики в громадських місцях.…

27 хв. ago

Як врятувати від спеки своїх котів, собак та інших улюбленців: топ-5 порад експерта

Спекотного літа тваринам не потрібен одяг, для прогулянок краще вибирати ранкові або вечірні години. Також важливо…

49 хв. ago

Як вимикатимуть світло 1 липня: в Укренерго опублікували графіки

Графіки відключень світла у понеділок, 1 липня, діятимуть по всій Україні з 00:00 до 24:00. Заходи обмеження…

54 хв. ago