Путін домовляється з Суданом про обмін зброєю, – ISW

Росія може найближчим часом підписати угоду зі збройними силами Судану про обмін зброєю для свого логістичного хабу в Порт-Судані на Червоному морі.

Як йдеться у звіті Інституту вивчення війни, помічник головнокомандувача ЗСС Ясір Аль-Атта 25 травня анонсував, що делегація військових скоро вирушить до Росії, щоб укласти угоду про обмін “життєво важливого озброєння і боєприпасів”. При цьому Аль-Атта описав запланований російський центр як “не зовсім військову базу”.

Водночас російська сторона стверджує, що військові Судану змогли повернути собі кілька районів Хартума завдяки поставкам іранських безпілотників. 

Заступник міністра закордонних справ Росії і спеціальний представник президента РФ в Африці й на Близькому Сході Михайло Богданов зустрівся з главою СВС Абдель Фаттахом аль-Бурханом і кількома іншими суданськими офіційними особами під час дводенного візиту до Судану 28 і 29 квітня. 

ISW вважає, що Росія, можливо, змінить сторону підтримки у громадянській війні в Судані, щоб підтримати збройні сили країни і створити свою військово-морську базу в Червоному морі.

На думку аналітиків, російська підтримка суданських збройних сил принесла б велику користь Ірану, оскільки це б зблизило російську й іранську політику, а також стратегію в регіоні.

Російський вплив у світі

The Hill писав, що зв’язки Америки та Заходу з африканськими країнами руйнуються, і в перспективі це може надати Росії більше впливу на цьому континенті. Іран також є ще одним гравцем у регіоні, підтримуючи “Ісламський рух Нігерії” та уряд Судану, який веде громадянську війну проти повстанського угруповання. 

Деякі експерти зазначають, що популістський, антизахідний рух в африканських країнах має органічний характер (навіть якщо він частково підживлюється Китаєм і Росією та експлуатується військовими хунтами) і зосереджений на давніх образах на колишні західні колоніальні держави.

Як пише WSJ, лінія фронту у війні між Україною та Росією тепер простягається в Африку. Сьогодні Україна воює з РФ у Судані. Глобальна битва за зброю та економічні ресурси набуває особливої форми, оскільки “обидві сторони готуються до війни, що може тривати ще багато років”

Лисенко Катерина

Recent Posts

В Укренерго розповіли, коли 3 липня буде найгірша ситуація зі світлом в Україні

Графіки відключень світла у середу, 3 липня, діятимуть по всій Україні з 00:00 до 24:00. Заходи обмеження споживання…

43 хв. ago

“Вирішуємо наше майбутнє”: Джилл Байден прокоментувала дебати чоловіка

Каденція Джо Байдена добігає кінця. Восени 2024 року стане відомо, чи оберуть його на другий…

50 хв. ago

Після введення шестиденного робочого тижня у Греції розпочалися протести

У Греції набули чинності законодавчі зміни, які формально запроваджують шестиденний робочий тиждень. Вони вже викликали…

55 хв. ago

В Німеччині чоловік на вулиці знайшов приголомшливу суму грошей: що він з ними зробив

У Німеччині чоловік знайшов на вулиці практично 16,5 тисяч євро. Громадянин звернувся до поліції та повернув їх власнику.…

1 годину ago

Щоб перемогти у війні, Україна має мобілізувати 500 тисяч осіб, — Дикий

Щоб почати перемагати у війні, Україні потрібно мобілізувати 500 тисяч осіб. Про це розповів ветеран…

1 годину ago

Росіяни проникають у тил ЗСУ через підземні тунелі — Newsweek

Російські окупанти риють підземні тунелі, щоб проникнути за лінію фронту в Україні та атакувати позиції ЗСУ…

2 години ago