Реліквія шляхетної та найбагатшої людини на Титаніку влаштувала ажіотаж серед нинішніх мільйонерів

У Британії з аукціону продали золотий кишеньковий годинник найбагатшої людини на Титаніку. Його продали в шість разів дорожче, ніж за нього просили, за 900 000 фунтів стерлінгів. Цей лот перевершив зафіксований рекорд за аукціон на скрипку, на якій грали під час затоплення лайнера.

Годинник належав бізнесменові Джону Джейкобу Астору і його оцінили в 150 000 фунтів стерлінгів, коли він пішов з молотка у Вілтширі, пише BBC. А приватний американський колекціонер зі США з урахуванням податків і зборів, заплатив за них рекордні 1,175 мільйона фунтів стерлінгів (близько півтора мільйона доларів). Аукціоніст Ендрю Олдрідж назвав загальну вартість “світовим рекордом”.

Золотий годинник, що належав містеру Дж. Дж. Астору, був проданий за 900 000 фунтів стерлінгів

Попередня найзначніша сплачена за артефакти Титаніка сума становила 1,1 мільйона фунтів стерлінгів за скрипку, на якій грали під час того, як корабель йшов на дно. Її продали у 2013 році. Футляр для скрипки було продано на тому ж аукціоні, що й кишеньковий годинник Henry Aldridge & Son за 360 тисяч фунтів.

Скрипку Уоллеса Хартлі було продано на аукціоні за 900 000 фунтів стерлінгів понад 10 років тому

47-річний містер Астор пішов на дно разом із кораблем, після того, як посадив свою молоду дружину Мадлен у рятувальну шлюпку і викурив останню сигарету. Його тіло дістали з Атлантичного океану через сім днів після трагедії. При ньому було знайдено його вишуканий 14-каратний золотий кишеньковий годинник Waltham із гравіюванням JJA.

“Можливість побачити годинник Дж. Дж. Астора, знаючи, що він був у нього в кишені, коли він садив свою молоду вагітну наречену в рятувальну шлюпку і відходив назад, знаючи, що йому не вижити, – це чудово”, – сказав Девід Беддард , голова Британського товариства “Титаніка”.

А Воллес Хартлі з міста Колн у Ланкаширі та його група з восьми людей, як відомо, “грали далі”, щоб заспокоїти пасажирів, коли навколо них розгорталася катастрофа. Містер Хартлі пішов на дно разом з кораблем, але не раніше, ніж поклав свою скрипку назад у шкіряний саквояж, який він пристебнув до себе, можливо, для плавучості. Через кілька днів після затоплення тіло містера Хартлі було знайдено із прикріпленим до нього саквояжем.

Знаменита скрипка була продана окремо на аукціоні у 2013 році

“Саквояж зберігся досить добре, хоча і був пошкоджений водою. Протягом п’яти або шести років проводилося безліч тестів, перш ніж скрипка та футляр були підтверджені”, – сказав містер Беддард. “Вилучення предметів із тіл жертв – завжди спірне питання, коли йдеться про колекціонування. Проте нам дуже пощастило, що навіть коли подібні предмети купуються приватними особами, чи то мільйонерами, чи то звичайними людьми, вони виявляються дуже щедрими і здають або позичають ці артефакти, щоб виставити їх на загальний огляд”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Заміна для Шойгу: що відомо про Білоусова, який очолить Міноборони РФ, та чого від нього очікувати

Російський диктатор Володимир Путін у неділю, 12 травня, почав проводити кадрові ротації у військово-політичному керівництві…

1 годину ago

Те, що ви побачите першим, багато розповість про ваш характер — візуальний тест

Пройдіть цей новий тест, щоби дізнатися дещо цікаве про себе. Те, що ви побачите першим, багато…

2 години ago

Європу повністю влаштовує перебування там українських біженців

Європу "цілком влаштовує" перебування українських біженців, і вона не буде висилати їх додому. Таку думку…

2 години ago

Штрафи від 850 до 5100 грн.: нардепи готують для батьків нове покарання

Виховання дітей - це складний та відповідальний процес, що передбачає не лише навчання моральних цінностей…

2 години ago

Україну накриють заморозки та сильні дощі: якою буде погода в перший день нового тижня

Погода в Україні 13 травня буде місцями дощовою та прохолодною. А в деяких містах можливі…

2 години ago

Тільки на 20 років молодша: у колишнього чоловіка Гвен Стефані роман із копією колишньої дружини

У фронтмена гурту Bush Гевіна Россдейла явно є дуже певний типаж: музикант розлучився з Гвен Стефані у…

2 години ago