Китай та Саудівська Аравія кинули виклик домінуванню долара

Поглиблення зв’язків між Китаєм та Саудівською Аравією стало помітним після теплого прийому китайського лідера в Ер-Ріяді, де для нього розстелили не червону, а фіолетову килимову доріжку, пише Yahoo.

Цей прихильний прийом став символом поглиблення зв’язків між Китаєм та Саудівською Аравією, яка тривалий час вважалася найближчим союзником США на Близькому Сході. Але з певних часів Пекін почав активно схиляти королівство на Схід, до чого і лідер Саудівської Аравії Мухаммад бен Салман, схоже, відкрито.

Однією з цілей зближення двох країн стали спроби кинути виклик глобальному домінуванню долара, зокрема шляхом торгівлі нафтою та газом у юанях. Справа в тому, що з 1974 року Саудівська Аравія повністю торгувала нафтою в доларах. Але вже в листопаді минулого року Китай здійснив прорив, і обидві країни підписали угоду про створення лінії валютного свопу на 50 млрд юанів, згідно з якою Саудівська Аравія отримала вільний доступ до постачання юанів за встановленим обмінним курсом, і таку саму можливість отримав Пекін щодо саудівських ріалів. .

Ця угода стала важливим поворотним моментом: якщо торгівля нафтою та газом КСА з Китаєм здійснюватиметься в юанях, така торгівля вийде за межі західної фінансової системи і не підлягатиме санкціям, незважаючи на те, що сума 50 млрд. юанів у принципі невелика. Символ такої угоди полягає в тому, що вона дає сигнал світовій спільноті, що Саудівська Аравія готова використати юані. Так вже зробила інша країна та найбільший партнер Китаю з торгівлі нафтою — Росія.

Однак заради справедливості зазначимо, що поки що більшість державного і приватного боргу в усьому світі зберігається в доларах. На долар припадає майже половина всіх платежів по всьому світу, тоді як на юань менш ніж 4%. Долар вільно конвертується, юань — ні, й у Китаї діють обмеження потоків капіталу.

Плюсом для Китаю є те, що кількість транзакцій за участю юаня зростає з геометричною прогресією. У вересні цього року він обігнав євро як другу валюту, що найбільш використовується, у світовій торгівлі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

2 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

2 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

2 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

2 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

2 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

3 години ago