Польща посилює вимоги до отримання Карти поляка: що зміниться для українців з 2025 року

Міністерство закордонних справ Польщі оголосило про запровадження суворіших вимог щодо отримання Карти поляка з 2025 року.

Рішення зумовлене значним збільшенням кількості заявок та необхідністю забезпечити прозорість процедури, повідомляє Інформаційний портал Польщі.

За новими правилами, процес перевірки документів стане більш ретельним. Консульські установи приділятимуть особливу увагу верифікації архівних записів, свідоцтв та метрик, що підтверджують польське походження заявників.

Ключовою новацією стане обов’язкове володіння польською мовою на розмовному рівні.

Претенденти проходитимуть мовну співбесіду з представниками консульства. Крім того, можуть вимагатися додаткові документальні підтвердження від польських організацій та релігійних громад.

“Метою змін є збереження довіри до програми Карти поляка та гарантування, що цей статус отримають лише особи, які справді мають зв’язок з польською культурою та історією”, – зазначають у відомстві.

Карта поляка

За даними польських служб, останнім часом почастішали випадки подання підроблених документів, що стало однією з причин посилення вимог.

Експерти рекомендують майбутнім заявникам заздалегідь готувати документи та покращувати рівень володіння польською мовою.

Романчук Микола

Recent Posts

Таємницю катаклізмів буде розкрито: вчені пробурять свердловину в епіцентрі потужного землетрусу

Група міжнародних вчених, включно з Австралійським національним університетом (ANU), готується до доволі сміливої місії в…

4 хв. ago

Дженніфер Еністон зустрічається з лікарем, який зробив їй підтяжку грудей

Голлівудська зірка довгі роки була противницею ботокса і пластичних операцій, вважаючи за краще дорослішати природно.…

27 хв. ago

Ісландія переходить на чотириденний робочий тиждень – CNN

Ісландія офіційно переходить на чотириденний робочий тиждень. Згідно з дослідженням, опублікованим у п’ятницю, економіка країни перевершує більшість європейських…

30 хв. ago

Найбіднішим пенсіонерам перерахують виплати: коли дадуть більше грошей

В Україні анонсували перерахунок пенсій, який, зокрема, торкнеться отримувачів найнижчих виплат. Про це розповіла міністр…

31 хв. ago

Повинні з’являтися до ТЦК особисто: суд встановив новий порядок мобілізації

Якщо чоловіка було виключено з військового обліку рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК) через непридатність до служби,…

45 хв. ago

Низька зарплата, але королівські привілеї: у короля Чарльза III нова вакансія

У Віндзорському палаці з'явилася вакансія хатньої робітниці. Цікавим є те, що їй обіцяють зарплату нижчу…

1 годину ago