Об’єкти ядерної програми і не тільки: ЗМІ дізналися, які цілі вразив Ізраїль в Ірані

У ніч на 26 жовтня ізраїльські сили завдали кілька хвиль ударів, що отримали кодову назву «Дні покаяння», знищуючи об’єкти ядерної та ракетної інфраструктури Ірану, а також ключові енергетичні комплекси. Це ставить Тегеран у надзвичайно вразливе становище.

Журналісти The New York Times поговорили з ізраїльськими та іранськими посадовцями, які розповіли про уражені цілі.

Які об’єкти стали цілями атаки Ізраїлю

Удар Ізраїлю зачепив кілька критичних об’єктів Ірану, серед яких 12 заводів з виробництва твердого палива для балістичних ракет. Ці заводи містили обладнання, яке Іран не міг виробити самостійно та ймовірно закупив у Китаї. Аналітики припускають, що цей удар серйозно підірве здатність Ірану продовжувати виробництво ракет далекого радіусу дії.

Ще одним важливим об’єктом, що опинився під ударом, стала загадкова будівля Taleghan 2, яка, як вважають американські дослідники, є частиною програми розробки ядерної зброї Ірану. Будівля розташована неподалік від Тегерана, у селі Парчин, і її ураження може суттєво знизити можливості Ірану у подальших розробках.

Ураження енергетичних об’єктів та систем ППО

Система протиповітряної оборони Ірану також зазнала значних втрат. Ізраїль знищив щонайменше чотири системи ППО С-300, які були закуплені Іраном у Росії. Три з них захищали міжнародний аеропорт імені Імама Хомейні, і їхня відсутність робить об’єкти Ірану надзвичайно вразливими для майбутніх атак.

Ізраїльські удари торкнулися також енергетичних об’єктів: нафтохімічного комплексу Бендар-Імам-Хомейні, нафтопереробного заводу Абадан та газового родовища Танге Біджар. Ці об’єкти мають стратегічне значення для економіки Ірану, оскільки вони виробляють мільйони тонн продукції для експорту. За даними іранських ЗМІ, щонайменше четверо людей загинули внаслідок знищення систем ППО, і кількість жертв може зрости.

Ядерна програма та подальші ризики для Ірану

Знищення критично важливих об’єктів ППО та ракетної інфраструктури залишає Іран практично беззахисним перед можливими новими ударами. Іранські джерела стверджують, що країна не має можливості швидко замінити зруйновані системи оборони, що відкриває шлях для подальших дій Ізраїлю проти інфраструктури чи ядерних об’єктів Ірану.

Удар по об’єктах, таких як Falagh, Shaid Ghadiri та Abdol Fath – ключових базах з виробництва ракет, – ще більше ускладнює ситуацію. У разі продовження атак Ізраїлю Тегеран може втратити значну частину свого військового потенціалу.

Романчук Микола

Recent Posts

ЗСУ почали зводити фортифікаційні споруди поблизу Запоріжжя (фото)

Росія розвиває наступ в Донецькій області. Натомість Україна зводить нові фортифікаційні споруди. Як повідомив OSINT-аналітик Клемент Молін у соціальній…

6 хв. ago

В Україні зростає кількість нелегальних АЗС: де обережніше заправлятися

Майже чверть усіх нелегальних автозаправок в Україні перебуває у Львівській області. За даними інтерактивної карти PerevirAZS.info, Львівщина…

16 хв. ago

Заплатять за все: податкова почала «полювання» на «ліві» транзакції українців

В Україні набирає обертів масштабна податкова операція: звичайним громадянам, що здають свої банківські рахунки для…

27 хв. ago

Батькам школярів приготуватися: у навчальних закладах подорожчає харчування

У школах та садках подорожчає вартість харчування для дітей. Ціни на комплексні сніданки та обіди…

36 хв. ago

“Бити по хребту”. Український командир закликав військкомів посилити заходи проти ухилянтів

Командир ЗСУ в ефірі львівського телеканалу закликав співробітників ТЦК "бити по хребту" українських чоловіків, які…

38 хв. ago

У Грузії блискавка двічі влучила у літак Wizz Air: що сталося із судном

У суботу, 26 жовтня, літак авіакомпанії Wizz Air, який здійснював рейс із грузинського міста Кутаїсі до Праги, повернувся…

42 хв. ago