В Чехії планують створити Український легіон з чоловіків, – посол

Україна хоче поширити на інші країни досвід створення у Польщі легіону з українців. Процес формування легіону хочуть запустити вже у серпні. Про це повідомив посол України у Чехії Василь Зварич, якого наприкінці червня звільнили з посади голови української дипмісії у Варшаві і призначили головою дипломатичного представництва у Чехії.

Зварич повідомив у коментарі Укрінформу, що проєкт створення українського легіону має свою символічну та історичну сторони. Оскільки сто років тому в Польщі уже створювався легіон армії УНР для спільної боротьби з більшовиками.

“Маємо також важливий досвід взаємодії в рамках ЛИТПОЛУКРБРИГу (Литовсько-польсько-українська бригада зі штабом в Любліні – ред.). Тому є всі шанси на те, що цей проєкт буде успішно реалізований і масштабований також на інші країни, де проживають громадяни України”, – констатував український дипломат.

Цікавим фактом Зварич назвав те, що навіть до початку офіційної інформаційної кампанії консульські установи України в Польщі вже отримують зголошення від охочих увійти до Українського легіону.

Українські партнери відповідають наразі за організацію та процес набору добровольців до легіону. Також діалог на рівні міністерств має вирішити, якими будуть обсяг і характер потенційної участі Польщі в цьому проєкті. Підготовка добровольців базуватиметься на “великому досвіді”. Таку заяву зробили у Міноборони Польщі. Добровольчий легіон будуть тренувати у місті Люблін.

8 липня Володимир Зеленський та прем’єр Польщі Дональд Туск підписали безпекову угоду, в рамках якої в Польщі буде створено добровольчий Український легіон. Долучити до нього зможуть українці, які перебувають за кордоном у Європі. Тренування та злагодження Українського легіону буде проходити на території Польщі. Постачати озброєння та спорядження будуть Литва, Польща та інші країни Європейського Союзу. Міністр оборони Рустем Умєров звернувся до українців у Польщі, закликавши їх вступати до лав Українського легіону.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Чехії українські біженці заробляють більше, ніж країна на них витрачає

У Чехії доходи від податків та страхування, які сплачують біженці з України, вже перевищують бюджетні витрати…

6 хв. ago

“Великий брат стежить”: ШІ навчили пророкувати злочини, точність вражає

Розробники з Південної Кореї натренували модель штучного інтелекту таким чином, що вона тепер може прогнозувати злочини. На…

15 хв. ago

ГУР атакували базу РФ в Сирії, де виготовляли і тестували ударні БПЛА: деталі (відео)

Спецпризначенці Головного управління розвідки Міноборони провели спецоперацію в Сирії. Вони атакували російську базу поблизу міста…

24 хв. ago

ЗС РФ б’ють по логістиці, ЗСУ розпочали другу фазу прориву, — оглядач

Підрозділи ЗСУ готуються до нової фази прориву в Курській області, яка полягатиме у відповіді на контратаки…

32 хв. ago

Війна не завада: у чотирьох нардепів знайшли нове елітне житло (розслідування)

Попри війну та загальне падіння якості життя в Україні, політики продовжують примножувати свій стан. Наприклад,…

33 хв. ago

Податки піднімуть знову: кого “вдарить” новий законопроєкт

В Україні планують підвищити податки на працю та підприємництво. Однак економіст Олексій Кущ вважає, що…

42 хв. ago